Colostrum kozie – czyli suszona siara kozia, nazywana też „młodziwem” – to nic innego jak naturalny produkt, wytwarzany w gruczołach mlekowych kóz pod koniec ciąży, w którym znajdziemy między innymi witaminę B1, B2, A czy C. Co ciekawe, po porodzie przekształca się ono w mleko – a dzięki zawartości aż 19 aminokwasów egzogennych, probiotyków oraz innych, zróżnicowanych pod kątem właściwości substancji, z powodzeniem wzmacnia osłabiony organizm, wspomaga prawidłowe działanie mikroflory jelitowej i przyspiesza regenerację ran (na przykład pooperacyjnych). Colostrum kozie jest niezwykle wszechstronnym suplementem diety – stymuluje odporność, wykazuje pozytywny wpływ na układ oddechowy, niweluje alergie oraz zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. To, co warto wiedzieć o colostrum to fakt, że posiada ono charakterystyczną żółtą barwę – a jego skład (oraz zawartość laktozy) jest inny niż mleko pozyskiwane w późniejszym czasie, po porodzie. Tak zwana „siara kozia” to również sposób na zachowanie zdrowia mikroflory jelitowej – szczególnie dla tych osób, które mają alergię na białko mleka krowiego. Prozdrowotne właściwości cennego colostrum koziego są coraz to chętniej doceniane przez miłośników zdrowego stylu życia i nie tylko – jeśli jednak nie tolerujemy laktozy, zadbajmy o to, aby przyjmować nieco mniejsze dawki suplementu niż standardowo. Dlaczego warto bliżej poznać ten wyjątkowy produkt? Również ze względu na zawarte w nim minerały (takie jak między innymi wapń, potas i fosfor), prolinę (wchodzącą w skład kolagenu, dzięki czemu przyczynia się do zachowania dobrej kondycji chrząstek, stawów i ścięgien) oraz immunoglobulin.

 
- Colostrum kozie to naturalny sposób na wsparcie odporności – mówi Sandra Kania, dietetyk – Jeśli chcemy odżywić nasz organizm, wzmocnić go i wyzwolić właściwe reakcje organizmu na patogeny, jak najbardziej powinniśmy po niego sięgnąć. Pamiętajmy jednak, aby zdrowych suplementów nie traktować jak standardowego dodatku do swojej codziennej diety, a co za tym idzie, zawsze dobierać je do określonych potrzeb organizmu.