Zdrowa osoba dorosła potrzebuje na co dzień około 25 gramów błonnika – nazywanego także „włóknem pokarmowym”, odpowiedzialnego między innymi za proces wiązania wody w organizmie. Cennym źródłem tej nieulegającej trawieniu, podtrzymującej uczucie sytości po posiłku substancji są naturalne nasiona babki płesznik – całorocznej rośliny z rodziny babkowatych, znanej także pod nazwą „babka afrykańska”. Regularne stosowanie zdrowych nasion babki sprawdzi się przede wszystkim osobom mającym niedobory błonnika pokarmowego – objawiające się między innymi uporczywymi zaparciami, uczuciem głodu po skończeniu posiłku, zawyżonym poziomem cholesterolu we krwi oraz wysokim ciśnieniem. Nie wszyscy wiedzą, że brak błonnika w diecie może prowadzić do zachorowania na miażdżycę, uchyłkowatość jelit czy kamicę żółciową – co więcej, może powodować też gwałtowny przyrost masy ciała. Nie od dziś to właśnie nasiona babki płesznik uznawane są za tani, domowy, a przede wszystkim skuteczny sposób na problemy z wypróżnianiem. Jej systematyczne stosowanie wspomoże także leczenie niektórych chorób skóry – na przykład łuszczycy czy trądziku - a dzięki zapewnianiu uczucia sytości – odgrywa ważną rolę w procesie bezpiecznego odchudzania się.

 
- Ekologiczne nasiona babki afrykańskiej, ze względu na swój neutralny smak, mogą być dodawane do licznych potraw i napojów, na przykład owsianek, musli, koktajli – mówi Sandra Kania, dietetyk – Pamiętajmy, by zdrowe nasiona przyjmować w ciągu dnia, jednak nie na chwilę przed snem – a jeśli chcemy zażyć inne preparaty lecznicze, odczekać około godziny od momentu zastosowania babki.