Mastika – nazywana też mastyksem – znana jest w medycynie greckiej od ponad 2500 lat. Mastika to nic innego jak pozyskana z drzewa mastyksowego żywica o szerokim zastosowaniu – dla przykładu, jej żucie niweluje kłopoty żołądkowe, z kolei nakładana na rany, przyspiesza procesy regeneracyjne. W samym olejku eterycznym z żywicy mastyksowej znajdziemy ponad 60 związków aktywnych biologicznie – co więcej, mastika została uznana też za tradycyjny produkt leczniczy przez Europejską Agencję Leków oraz jest chroniona europejskim prawem (jako regionalne dziedzictwo Grecji). Jakiego działania możemy spodziewać się po tym wyjątkowym produkcie? Przede wszystkim antybakteryjnego, wspierającego trawienie i przeciwzapalnego. Cenna mastika uzupełnia również poziom cynku w organizmie, leczy odmrożenia i oparzenia, a także wykazuje działanie przeciwcukrzycowe – co ciekawe, poprawa na tej płaszczyźnie, następuje już po 4 tygodniach regularnego jej stosowania! Nie wszyscy wiedzą, że – choć mastyks kojarzony jest głównie ze zdrowiem – znajduje zastosowanie również jako środek odstraszający owady, składnik gum do żucia i past do zębów oraz… przyprawa do ciasteczek, lodów i nalewek! Szybki czas działania mastiki w połączeniu z licznymi właściwościami prozdrowotnymi sprawia, że to właśnie „łzy Chios” – bo tak bywa nazywana ta naturalna żywica wiecznie zielonego drzewa pistacji kleistej, pochodząca z drzew rosnących na wyspie o tej samej nazwie – jest tak chętnie wybierana przez miłośników zdrowego stylu życia. Co ciekawe, mastika pozyskiwana jest poprzez nacinanie kory drzew – a następnie podlega procesowi suszenia (przy użyciu maltodekstryny). Uważa się, że to właśnie naturalny mastyks stanowił pierwszą gumę do żucia – której Grecy używali do odświeżania oddechu. Wybierając suplement diety dla siebie i swojej Rodziny – zwróćmy uwagę, czy aby na pewno mastika, na której zakup się decydujemy jest produktem oryginalnym, a więc pochodzącym wyłącznie z drzew Pistacia lentiscus, rosnących na Chios.