Szybki i zdrowy obiad to marzenie każdego zapracowanego człowieka. Dzisiaj mam dla Was coś nowego - również dla mnie - a mianowicie makaron Diet Tagliatelle Konjac. Ta nietuzinkowa nazwa kryje w sobie zdrowy i niskokaloryczny makaron, który jest nie tylko łatwy, ale i szybki w przygotowaniu!
Konjac to odmiana makaronu - produkowana z wody oraz korzenia, występującej naturalnie w Azji południowo-wschodniej, rośliny o nazwie Amorphophallus.
Mąka, z której produkuje się to tiagatelle, zawiera niewielką ilość węglowodanów oraz śladowe ilości tłuszczów oraz białka - dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako element wielu różnych diet.
Zawarty w makaronie glucomannan to błonnik roślinny, który w minimalnym stopniu poddawany jest trawieniu. Przechodząc przez nasz przewód pokarmowy - glucomannan zwiększa proces wydalania z organizmu zalegających substancji i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Ponadto badania przeprowadzone nad tego typu makaronem dowodzą, że jego regularne spożywanie normalizuje poziom insuliny oraz stabilizuje poziom cholesterolu we krwi - a tym samym może zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę.
Choć ja sama nie stosuje żadnej restrykcyjnej diety - patrząc na wartości tego makaronu - myślę, że dobrze sprawdzi się dla osób, które są na jednej z tych niżej wypisanych diet:
Jako sportowiec sięgnęłam po ten produkt, ponieważ zaciekawił mnie fakt uczucia sytości po jego zjedzeniu. Treningi torowe należą do ćwiczeń szybkościowych, dlatego znacznie lepiej jest uczestniczyć w nich mniej najedzonym – tak, by nie odczuwać uczucia ciężkości i zalegania na żołądku pokarmu. Przetestowany na mnie samej obiad na bazie tego lekkiego makaronu, pozwolił mi dostarczyć niezbędnych mikro i makroelementów, zniwelować uczucie głodu i dodać energii podczas treningu bez faktycznego uczucia przejedzenia czy znużenia!
A teraz czas na konkrety:
-
Makaron Konjac wyróżnia się bardzo niską kalorycznością. Jak podają producenci -100g produktu zawiera tylko 6 kcal!
-
Posiada niski indeks glikemiczny - co oznacza, że może stanowić idealny element diety u osób zmagających się z insulinoopornością oraz cukrzycą
-
Pochodzenie roślinne makaronu oznacza, że jego skład jest w 100% roślinny - nie zawiera również wypełniaczy i konserwantów!
-
Jest szybki w przygotowaniu – na opakowaniu możemy przeczytać, że makaron przygotowuje się w mniej niż 2 minuty, co rzeczywiście jest możliwe dzięki jego formule i sposobie przechowywania
Przygotowanie takiego makaronu przedstawię Wam w 3 krokach:
-
Makaron otwórz, a następnie odsącz nadmiar wody z opakowania
-
Płucz makaron pod bieżącą wodą przez 2-3 minuty
-
Tak przygotowany makaron dodaj do sosu lub zupy
Makaron Konjac śmiało mogę polecić jako urozmaicenie jadłospisu oraz pomysł na szybki posiłek. Myślę, że również studenci mogliby skorzystać z takiego rozwiązania - w końcu przed sesją „czas to pieniądz”!
Już wkrótce pokażę Wam przykładowe przepisy na moje posiłki z wykorzystaniem tego produktu!