Czy wiesz, że na bazie 0,5 litra wrzątku i 2 łyżeczek majeranku możesz przygotować leczniczą inhalację na katar i kłopoty z zatokami? Majeranek to wyjątkowa przyprawa – zawierająca między innymi witaminy C, A i K, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy. Ekologiczny majeranek to także bogactwo substancji odżywczych – takich jak sód, cynk czy potas. Nie da się ukryć – większości z nas naturalny majeranek rzeczywiście kojarzy się z leczeniem kataru. Dodając do maści z witaminą A (dostępnej w każdej aptece) odrobiny zdrowej przyprawy (w proporcji 1:1) – z łatwością uzyskamy skuteczny środek na uporczywe dolegliwości górnych dróg oddechowych. Co ciekawe, majeranek sprawdzi się też w przygotowaniu naturalnych płukanek na ból gardła – łącząc przyprawę z wrzątkiem i odrobiną zdrowej oliwy z oliwek, szybko zniwelujemy „drapanie” w gardle. Nie wszyscy wiedzą, że ekologiczny majeranek z powodzeniem wesprze zdrowe, bezpieczne odchudzanie oraz zmniejszy ciążowe mdłości – dodając go do codziennych potraw warto zwrócić uwagę również na pobudzanie wydzielania soków żołądkowych, jakie wykazuje ta zdrowa przyprawa, czy na jej pozytywne działanie w kierunku libido.
- Majeranek to nic innego jak roślina należąca do rodziny jasnotowatych, doskonale uzupełniająca smak wszelkiego rodzaju mięsa – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zdrowe, naturalne przyprawy odgrywają bardzo istotną rolę w naszej codziennej diecie, a wybór majeranku – nie tylko do kuchni, ale także do przygotowania domowych maści i naparów – może przynieść wiele korzyści prozdrowotnych. Jeśli chcemy ograniczyć stosowanie soli – z powodzeniem zastąpi ją właśnie majeranek, mylony często z lebiodką, czyli oregano. Co ciekawe, majeranek od innych przypraw z tej samej rozróżnimy przede wszystkim po kwiatach – które przybierają piękny, biały lub jasnoróżowy kolor.