Czy wiesz, że już 1-2 łyżki siemienia lnianego dziennie mogą realnie przyczynić się do poprawy Twojego zdrowia, formy i samopoczucia? W sklepach z bio żywnością znajdziemy nie tylko znany i lubiany len brązowy, ale również jego złotą odmianę – bogatą między innymi w błonnik, sterole roślinne, aminokwasy czy witaminy takie jak C, E i K. Zdrowy len złoty nie od dziś uznawany jest za naturalne remedium na kłopoty trawienne – głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego. Co ciekawe, len złoty to również pomoc w utrzymaniu zdrowej, pięknej skóry, sposób na lekkostrawną i wartościową zarazem przekąskę w ciągu dnia oraz – o czym nie wszyscy wiedzą – produkt, który reguluje gospodarkę hormonalną. Spożywanie lnu złotego w okresie infekcji – skutecznie nawilża gardło, co przekłada się na zmniejszenie jego bólu. Po ekologiczne siemię lniane chętnie sięgają też osoby z insulinoopornością oraz ci z nas, którzy chcą zadziałać doraźnie przy dolegliwościach takich jak biegunka i wrzody żołądka. Czym wyróżnia się len złoty? Jest przede wszystkim mniej kaloryczny od tego w wersji brązowej – co spodoba się osobom, przebywającym na dietach redukcyjnych. Ponieważ picie czystego lnu szczególnie na początku może wydawać się nieco problematyczne – ze względu na swoją specyficzną konsystencję i smak – warto dodawać je do ulubionego smoothie czy koktajlu. Zmielony len złoty z powodzeniem uzupełnia też dania ciepłe, sałatki, zupy czy ciasta – pełniąc zarówno rolę dekoracyjnej posypki, jak i dodatku smakowego. Aby zauważyć pierwsze efekty przyjmowania zdrowego siemienia – warto uzbroić się w cierpliwość! Na rezultaty – w zależności od ogólnej kondycji organizmu – zwykle musimy poczekać nawet około 3 tygodni. Wprowadzenie wysokiej jakości lnu złotego do swojej codziennej, zdrowej diety to również sprawdzony sposób na walkę ze „złym” cholesterolem, stanami zapalnymi oraz przesuszoną cerą i włosami.
- Len złoty, ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, wspaniale sprawdzi się jako wsparcie układu odpornościowego – zdradza Sandra Kania, dietetyk – Często zastanawiamy się jak łatwo i niedużym kosztem naturalnie wzmocnić organizm – i właśnie tu z pomocą przychodzi nam len złoty. Niezależnie od tego czy decydujemy się dodawać go do potraw, przekąsek i deserów czy spożywać w formie kisielu, jak najbardziej warto zadbać o jego obecność w codziennym „menu” całej rodziny!