Lekkie tortille na grilla

Okres wiosenno-letni to doskonały czas na spotkania w gronie rodziny i znajomych. Uwielbiamy celebrować wspólne chwile przy pysznym jedzeniu – nierzadko wykorzystując przy tym grilla! Wybierając mięso i przekąski na spotkanie przy BBQ, warto zwrócić uwagę na jego wartości odżywcze – zamień ciężkostrawne steki na lekkiego kurczaka, kolorowe, napoje gazowane na naturalną, ekologiczną lemoniadę, a chipsy, prażynki i słone paluszki... na lekkie i zdrowe tortille! Wygodna forma tortilli to smaczne i zdrowe uzupełnienie Twojego posiłku z grilla – przekonaj się, że zdrowe nie znaczy nudne!

Potrzebujesz:

Jak zrobić lekkie, ekologiczne tortille na grilla?

Wyłóż w wygodnym miejscu placki tortilli – w zależności od ilości osób na grillu, zdecyduj ile z nich użyjesz. Przesmaruj każdy z nich pastą słonecznikową z papryką pepperoni. Wędzone tofu oraz pomidorki koktajlowe pokrój w cieniutkie plasterki – tak przygotowane połóż na placku. Całość zawiń ciasno w tortille, a następnie pokrój ją w poziome, nieco grubsze plasterki. Grilluj do zarumienienia z obu stron.


Jakie właściwości prozdrowotne zawiera lekka tortilla?

Dzięki zawartości pasty słonecznikowej w przekąsce – możesz cieszyć się dużą ilością fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. Co to oznacza? Niewchłonięty cholesterol zostaje wydalony z przewodu pokarmowego – a Ty możesz cieszyć się uczuciem zdrowej lekkości, mimo sycącego, aromatycznego posiłku! Wędzone tofu idealnie zastąpi wysokokaloryczne dodatki – takie jak ketchup czy musztardę. Co więcej, zawiera całe mnóstwo wartościowego białka sojowego i estrogenów roślinnych, które niwelują objawy menopauzy czy ryzyko zachorowania na raka piersi! Smaczne i zdrowe może iść ze sobą w parze! Naturalne tortille z otrębami wraz z wędzonym tofu znajdziesz w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Zdrowie Na Stole. Smacznego!

Jeśli jeszcze nas nie polubiłeś na facebook, kliknij i polub teraz.