Laktoferyna to zdrowe białko homologiczne, w aż 77% procentach przypominające laktoferynę ludzką – co więcej, wykazujące 100% jej właściwości. Laktoferyna nie od dziś słynie ze swojego stymulującego układ immunologiczny działania – a dzięki zarówno właściwościom zapobiegającym infekcjom, jak i wspomagających leczenie już istniejących - warto stosować ją zarówno wtedy, kiedy jesteśmy chorzy, jak i przy dobrej formie oraz samopoczuciu. Swego rodzaju „przygotowywanie” organizmu na czas zimowy – a więc na czas o wzmożonej liczbie przeziębień – powinno odbywać się zawsze w sposób przemyślany, dlatego ekologiczne suplementy diety warto wybierać pod konkretne potrzeby oraz ewentualne dolegliwości, jakie odczuwamy. Laktoferyna sprawdzi się tym z nas, którzy rzeczywiście często chorują – i chcą wzmocnić się (na przykład po przebytej infekcji). Działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe tego interesującego białka sprawia, że to właśnie ono jest tak chętnie wybierane – zarówno przez dorosłych, jak i dzieci! Co istotne, laktoferyna uniemożliwia adsorpcję wirusa do komórek ludzkich – skutecznie ją hamując. Nie wszyscy wiedzą, że zdrową laktoferynę poleca się także osobom, które walczą z zaburzeniami gospodarki żelazowej – szczególnie poprzez połączenie tego cennego białka właśnie z żelazem. Laktoferyna wspiera także wchłanianie żelaza – pomagając przy tym w dolegliwościach związanych z jego niedoborami. Dlaczego warto posiadać ekologiczną laktoferynę w domowej apteczce? Ponieważ to ona z powodzeniem wzmocni nas chociażby w czasie osłabiającej organizm antybiotykoterapii!