Czy wiesz, że naturalny napar z lawendy możesz wypijać nawet 3 razy w ciągu dnia? Niektórzy z nas wybierają jednak jedną filiżankę ekologicznej herbatki z kwiatu lawendy dziennie – najczęściej przed pójściem spać, ponieważ to właśnie lawenda ułatwia proces zasypiania, wykazuje działanie przeciwlękowe oraz łagodzi stres. Włożenie wysuszonych kwiatów lawendy do poduszki również może przynieść pozytywne dla układu nerwowego efekty – co więcej, lawenda wzmacnia odporność, posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze (dzięki czemu z powodzeniem wykorzystamy ją w domowych zabiegach kosmetycznych – między innymi na trądzik czy grzybicę skóry) oraz niweluje dolegliwości spowodowane ukąszeniem owadów. Regularne picie ekologicznego naparu z lawendy pomoże tym z nas, którzy chcą się pozbyć kłopotów trawiennych – zdrowy kwiat lawendy nie tylko przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych czy przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit, ale również niweluje kolki, zaparcia i wzdęcia.
To co warto wiedzieć o lawendzie to fakt, że – dzięki zawartości cennych, przeciwzapalnych związków – miłośnicy zdrowego stylu życia wykorzystują ją też do wykonywania naturalnych inhalacji, które przyspieszają leczenie między innymi zapalenia gardła czy zatok. Z lawendy z powodzeniem zrobimy też domową nalewkę lub olej (polecamy aromaterapeutyczne masaże na bazie naturalnych olejków!) - oraz wykorzystamy prozdrowotny kwiat do przyozdobienia koktajli, herbaty czy sałatek.
- Z punktu widzenia dietetyka, ekologiczne napary z lawendy są niezwykle ciekawym produktem. Dzięki działaniu ułatwiającemu zasypianie – pomagają zapobiegać zaburzeniom hormonalnym, spowodowanym niedoborem snu – mówi Sandra Kania, dietetyk – To właśnie między innymi przez problemy ze snem czy kompulsywne objawianie się na noc, wiele moich pacjentek myśli, że utrata wagi nie jest możliwa. Wyciszając, regulując i wzmacniając organizm naturalnymi herbatkami, możemy niewielkim kosztem zadbać o stan swoich hormonów, co przełoży się na łatwość utraty wagi. Lawendę możemy spożywać zarówno w formie suszonej, jak i surowej – na przykład dodając kwiaty lawendy do deserów czy potraw mięsnych. Aby uzyskać ekologiczny napar, zalewamy 1 łyżeczkę suszonej lawendy szklanką wrzącej wody lub mleka – a następnie parzymy pod przykryciem około 15 minut.