Czy wiesz, że wystarczą zaledwie 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżka koncentratu pomidorowego, aby przygotować smaczną, pożywną bazę sosu do popularnego, inspirowanego kuchnią chińską dania – kurczaka Generała Tso? Tak przygotowaną podstawę uzupełniamy 2 łyżkami wody, 1 łyżką octu ryżowego oraz 1 łyżką miodu – a następnie aromatycznym sosem polewamy ugotowany ryż jaśminowy oraz smażone na rozgrzanym tłuszczu mięso. Czym jest sama w sobie potrawa o nietuzinkowej nazwie „kurczak Generała Tso”? To danie, które – choć wygląda na typowo chińskie – zostało stworzone w USA, a dzięki połączeniu w sobie nut słodkich i kwaśnych, szybko podbiło serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Nieodłącznym elementem kurczaka Generała Tso jest szczypiorek – którym posypujemy całość. Możemy dodać do niego także brokuły i sezam. Jak się okazuje – chińsko-amerykańska, aromatyczna potrawa jest nie tylko wyjątkowo smaczna i pożywna, ale także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Wszystko za sprawą składników takich jak wzmacniający odporność imbir czy wspierający pracę mięśni sos sojowy (bogaty w cenne białko roślinne). Chociaż kurczaka Generała Tso nie powinniśmy spożywać zbyt często – ze względu na smażenie mięsa z udek na głębokim tłuszczu (które jest ważnym elementem tej aromatycznej potrawy) – raz na jakiś czas warto próbować nowych, interesujących smaków. Kto wie – być może to intensywny, aromatyczny kurczak o delikatnej konsystencji, okaże się być „strzałem w dziesiątkę” (szczególnie na nieco chłodniejsze, jesienno-zimowe dni!).