Czy wiesz, że zdrowy sok pomidorowy – mający poniżej 40 kalorii na 100 gramów produktu – można uzyskać rozcieńczając przecier pomidorowy z wodą w proporcji 1:5? To właśnie naturalny sok pomidorowy uznawany jest za jeden z najmniej kalorycznych – wraz z sokiem grejpfrutowym. Ogromną zaletą soku pomidorowego jest nie tylko jego niska kaloryczność, ale także wysoka zawartość witamin i innych składników odżywczych – takich jak między innymi potas. Regularne picie soku pomidorowego sprawdzi się więc tym osobom, które chcą utrzymać prawidłowy poziom sodu w organizmie (umożliwiający zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej) oraz zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych, a także zadbać o pracę mięśni (to właśnie potas odpowiada za budowanie masy mięśniowej oraz za przewodzenie impulsów nerwowych w organizmie!). Dzięki niskiej kaloryczności – sok pomidorowy można z powodzeniem stosować na różnego typu dietach, również tych odchudzających. Ekologiczne pomidory w diecie to też cenna dla układu odpornościowego witamina C, a także poprawiająca stan naszej cery witamina E. Co ciekawe, pożywny sok z pomidora sprawdzi się w roli remedium na kaca – ze względu na właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
- Wysokiej jakości sok pomidory poleca się nie tylko osobom chcącym zdrowo schudnąć, ale także zniwelować stany zapalne – mówi Sandra Kania, dietetyk – Dzięki zawartości cennej witaminy K – pomidory doskonale wzmacniają też kości i zęby. Jak wdrożyć pomidory w swoją codzienną dietę? Sięgając nie tylko po surowe warzywa, ale także przetwory – takie jak naturalny sok, sosy pomidorowe, a nawet smaczny dżem z pomidorów!