Czy wiesz, że już 2 łyżki stołowe dziennie naturalnego oleju z konopi mogą z powodzeniem poprawić stan Twojego organizmu? Ekologiczny olej konopny nie od dziś znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości – poprawia pracę serca, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, chroni nas przed infekcjami i bakteriami. To także sprawdzony sposób na zapobieganie cukrzycy oraz miażdżycy – a także na wsparcie leczenia chorób skórnych (takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca). To, co istotne przy wyborze zdrowego oleju, to jego w 100% naturalny skład oraz tłoczenie na zimno. Wysokiej jakości produkt można traktować zarówno jako samodzielny suplement – jak i dodatek do potraw i napojów (sałatek, zup, mięs, koktajli). Jak się okazuje – ekologiczny olej konopny z powodzeniem wykorzystamy też na skórę, poprawiając tym samym poziom jej nawilżenia, zapewniając działanie przeciwstarzeniowe i regenerację. To właśnie ze względu na niwelowanie zmarszczek oraz odbudowę płaszcza lipidowego naskórka – tak dobrze sprawdza się on w przypadku skóry dojrzałej, suchej, zmęczonej. Nie wszyscy wiedzą, że olej konopny to też remedium na trądzik – ze względu na łagodzenie stanów zapalnych cery. Co ciekawe, tłoczony na zimno olej z konopi poleca się też osobom chcącym zrzucić dodatkowe kilogramy – ze względu na działanie stymulujące metabolizm.
- Chociaż produkty konopne swego czasu stały się bardzo popularne, nie wszyscy z nas wypróbowali już zdrowy olej konopny – mówi Sandra Kania, dietetyk – Jego obecność w naszej kuchni nie tylko wesprze układ odpornościowy, krwionośny czy poprawi stan naszej skóry, ale także pomoże w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jego charakterystyczny, orzechowy smak urozmaici nie tylko dressing czy sałatkę, ale także domowe kanapki!