Zdrowy olej kokosowy aż w 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których 60% stanowią średnionasycone kwasy tłuszczowe. Ten naturalny produkt z powodzeniem posłuży nam nie tylko w kuchni, ale także codziennej pielęgnacji – możemy zarówno zmywać nim makijaż, nakładać na twarz jako samodzielny produkt na dzień czy na noc (zamiast kremu nawilżającego), stosować na powierzchni włosów (szczególnie tych o wysokiej porowatości – zniszczonych suszeniem, modelowaniem, farbowaniem) bądź traktować jako alternatywę standardowego balsamu do ciała. Jak wybrać olej kokosowy, aby móc cieszyć się najlepszymi efektami? W sklepie z bio produktami znajdziemy dwa rodzaje zdrowego oleju z kokosa – rafinowany oraz nierafinowany. To co warto wiedzieć o procesie samego w sobie rafinowania to fakt, że pozbawia ono oleju kokosowego części korzystnych dla zdrowia związków chemicznych (między innymi cennych polifenoli, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze). Decydując się na zakup ekologicznego oleju – warto wybrać więc ten nierafinowany, zachowujący znacznie więcej potrzebnych nam składników. Kupując zdrowe oleje zwracajmy uwagę też na oznaczenia takie jak „tłoczony na zimno”, „virgin” oraz „z pierwszego tłoczenia”.

- Chociaż wielu z nas rzeczywiście nie wyobraża sobie pracy w kuchni bez użycia oleju kokosowego, warto wybrać go mądrze – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Jeśli zużywany spore ilości naturalnego oleju, warto zdecydować się na większe opakowanie, na przykład o pojemności 2,5 litra, które posłuży nam przez długi czas.