Czy wiesz, że dzienne zapotrzebowanie na cynk dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 5 miligramów? Choć wydawać by się mogło, że to niewiele – bardzo często zapominamy o nim w codziennej, zdrowej diecie. Cynk to niezbędny dla zdrowia naszego organizmu składnik mineralny o bardzo szerokim zastosowaniu – między innymi wspierającym funkcjonowanie układu rozrodczego, poprawiającym wzrok, regulującym ciśnienie krwi (dzięki czemu możemy realnie zapobiegać powstawaniu żylaków) czy dbającym o pracę trzustki (a co za tym idzie, o odpowiedni poziom insuliny). Suplementowanie cennego cynku poleca się zarówno osobom chorym na cukrzycę, jak i na niedoczynność tarczycy – co więcej, ze względu na pozytywny wpływ na płodność, stosuje go wiele par starających się o powiększenie rodziny. Jednak na tym nie kończą się zalety cynku – to również sposób na wsparcie sprawności intelektualnej, zniwelowanie przykrych dolegliwości związanych z hemoroidami czy zapaleniem jelit oraz zachowanie młodego, zdrowego wyglądu skóry (ze względu na opóźnianie procesów jej starzenia). W sklepach z bio żywnością oraz suplementami znajdziemy dziś sporo rodzajów cynku – jak zatem wybrać ten najlepszy, który najbardziej zaspokoi nasze potrzeby? Decydując się na zakup konkretnego produktu – zwróćmy uwagę na jego przyswajalność. Za formę wysoko przyswajalną cynku nie bez powodu uznawany jest pikolinian – dzięki czemu możemy mieć pewność, że nasz organizm będzie czerpał z suplementu wszystko to, co najlepsze. Regularne przyjmowanie zdrowego cynku jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, dzieci oraz młodzieży – ze względu na wpływ zarówno na wzrost, jak i rozwój płciowy. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie cynk odpowiada za regulowanie cyklu menstruacyjnego u kobiet – dlatego też, jeśli miesiączkujemy w zbyt długich odstępach czasu, warto wdrożyć go w swoją codzienną dietę.