Wybierając musli dla siebie i swoich Bliskich, warto zwrócić uwagę na jego skład – zwykle płatki owsiane stanowią około 50% całego produktu, co oznacza, że drugą połowę zajmują interesujące dodatki. Jeśli chcemy aby nasze musli było zarówno aromatyczne, jak i chrupiące – szukajmy cennych ziaren i nasion, a także owoców liofilizowanych. Im bogatsze, bardziej różnorodne składniki w musli – tym lepszy smak i wartość odżywcza. Pamiętajmy jednak, że niestety nadal w wielu tego rodzaju mieszankach stosuje się produkty niskiej jakości, dosładzane, ze sztucznymi dodatkami – dlatego tak ważne jest, aby rzetelnie sprawdzać zawartość wybranego przez siebie musli. Zamiast słodkiej, mlecznej czekolady – wybierzmy tę gorzką, bez dodatku cukru. Zbędne, sztuczne aromaty? Postawmy na naturalne – na przykład ten waniliowy. Dlaczego coraz to więcej z nas decyduje się wdrożyć smaczne i zdrowe musli do swojej codziennej diety? Przede wszystkim ze względu na łatwość podania – smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno! – jak i na możliwość zabrania go ze sobą do pracy, na uczelnię czy wycieczkę. Aby przygotować pożywne śniadanie, drugie śniadanie czy lekką przekąskę do zjedzenia w ciągu dnia – wystarczy połączyć musli z mlekiem, napojem roślinnym bądź jogurtem. Spora część miłośników musli uwielbia jeść je także solo – ciesząc się smakiem ziaren i owoców liofilizowanych. Nie wszyscy wiedzą, że w ekologicznym musli znajdziemy wysokie ilości stymulującego układ pokarmowy błonnika – poprawiającego perystaltykę jelit, wspierającego zdrowe wypróżnianie. Jak rozpoznać u siebie niedobory błonnika? Przede wszystkim po uczuciu ciężkości, bólu zlokalizowanym w obrębie pępka, gazach i tak zwanym „przelewaniu”. Może pojawić się także refluks, a także brak uczucia sytości po posiłku. I choć mieszankę zdrowych płatków owsianych, nasion, gorzkiej czekolady i owoców zaleca się jeść rano, a nie przed samym pójściem spać – musli jak najbardziej możemy potraktować również jako pomysł na pyszną i wartościową kolację (o ile damy swojemu organizmowi czas na jej przetrawienie, jedząc ją przynajmniej na 2 godziny przed położeniem się spać).