Czy wiesz, że nawet 89% z nas spożywa mięso kilka razy w tygodniu? Decydując się na dania mięsne w swojej codziennej diecie - warto zastanowić się nad tym, po jaki rodzaj mięsa sięgnąć. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie indyk stanowi jedno z najbardziej wartościowych mięs – jest nie tylko niskokaloryczny i lekkostrawny, ale także bogaty w witaminę B6 (odpowiedzialną za produkcję aminokwasów) oraz B12 (wspierającą powstawanie krwinek czerwonych). Mięso z indyka to również witaminy A i E, a także wysoka zawartość cennego białka – w 100 gramach piersi z indyka znajdują się nawet 22 gramy protein! W porównaniu z kurczakiem – indyk zawiera mniej tłuszczu, co oznacza, że to właśnie on jest polecany osobom, chcącym bezpiecznie zredukować wagę. Jak przygotować indyka, aby naturalnie wydobyć jego smak i aromat? Miłośnicy zdrowej, smacznej kuchni nie bez powodu wybierają bio przyprawy – takie jak wysokiej jakości przyprawa do indyka. W wygodnym opakowaniu znajdziemy aromatyczną mieszankę, złożoną między innymi z certyfikowanej papryki czerwonej słodkiej, bazylii, czosnku, cebulki, rozmarynu, kurkumy i chilli (w różnych proporcjach). Zdrowego indyka warto podawać z ryżem oraz surówką – na przykład tą z białej kapusty.