Czy wiesz, że zawarta w pieprzu piperyna zwiększa wchłanianie kurkumy – głównego składnika curry – nawet o 2000%? Jednak klasyczne, żółte curry to nie tylko uznawana za jedną z najzdrowszych przypraw kurkuma, ale także wyżej wspomniany czarny pieprz, obniżające poziom glukozy we krwi chili, przyspieszający proces przemiany materii cynamon, imbir, kolendra, kumin, anyż oraz kardamon. Miłośnicy ostrych smaków być może zastanawiają się nad tym, które curry jest najbardziej wyraziste w smaku – jak się okazuje, ostrość przyprawy można ocenić po jej kolorze. Żółte curry uznawane jest za najłagodniejsze – co nie zmienia faktu, że rzeczywiście z powodzeniem zmienia smak potraw (wszystko za sprawą aromatów kurkumy i kminu). Żółte curry poleca się do potraw z kurczakiem, krewetkami i orzechami – jeśli do tej pory nie próbowaliśmy tej interesującej przyprawy, powinniśmy zacząć właśnie od tej żółtej. Nieco bardziej ostre curry to curry czerwone (na bazie czerwonych papryczek chili) – z czosnkiem, trawą cytrynową, kozieradką. To właśnie tego rodzaju curry sprawdzi się w przypadku różnego rodzaju dań z ryżu czy jako dodatek do sosu. Za najostrzejszą wersję tej nietuzinkowej przyprawy uchodzi z kolei zielona pasta curry – jak sama nazwa wskazuje, z papryczek zielonych, które nadają jej intensywnego smaku. Ciekawą propozycją podania zielonego curry jest dodanie jej do niskokalorycznego, a przy tym (dzięki wysokiej zawartości błonnika) sycącego makaronu konjac – szczególnie polecanego osobom, które stosują dietę redukcyjną i bezglutenową. Chociaż część osób stawia znak równości między żółtym curry a kurkumą – warto pamiętać, że kurkuma stanowi odrębną przyprawę, z kolei curry jest ich mieszanką. Wybierając curry pod kątem swoich potrzeb i preferencji – możemy liczyć na wprowadzenie nowych smaków w swojej kuchni!