Nie ulega wątpliwości, że to właśnie zdrowe algi – zwane też glonami – zajmują wysokie miejsce na liście produktów bogatych w cenny jod. Naturalne algi, zawierające największą ilość cennego dla zdrowia pierwiastka, to:
-
Arame
-
Kombu
-
Hijiki
Suplementując algi na co dzień - warto zwrócić uwagę na to, by nie przesadzić z dawką pierwiastka. Zarówno niedobór, jak i jego nadmiar mogą negatywnie wpłynąć na pracę tarczycy – dlatego tak ważne jest, by do suplementacji jodu podchodzić z największą starannością. Dzienne zapotrzebowanie na prozdrowotny pierwiastek wynosi 500 µ – i to właśnie tej ilości należy skrupulatnie przestrzegać. Co więcej, suplementację zdrowych alg w okresie jesienno-zimowym warto połączyć z przyjmowaniem produktów o właściwościach rozgrzewających (na przykład papryczek chili, imbiru, mleka z przyprawami) – ze względu na ich wychładzające działanie.
Dlaczego warto suplementować algi?
Wdrożenie w codzienną dietę zdrowych, ekologicznych glonów może poskutkować:
-
wsparciem w redukcji wagi (ze względu na zawartość błonnika spożywczego)
-
poprawą stanu cery (dzięki właściwościom kwasu hialuronowego, zwartego w algach)
-
pomocą w walce ze stresem (za sprawą zahamowania procesów zapalnych spowodowanych stresem oksydacyjnym)
Zdrowe, ekologiczne algi to doskonały pomysł dla osób, chcących wzmocnić organizm od środka, pokonać uporczywy cellulit, poprawić mikrokrążenie oraz wesprzeć odporność. Jedną z popularniejszych alg do stosowania w domu jest spirulina.