Bubble tea – napój na bazie herbaty z dodatkiem kuleczek z tapioki, niejednokrotnie podawany z mlekiem, w wersji na zimno – została stworzona w 1987 roku przez Liu Han Jie, właściciela tajwańskiej herbaciarni. Dlaczego to właśnie bubble tea jest dziś tak popularne nie tylko wśród młodych osób? Przede wszystkim ze względu na szereg dostępnych opcji smakowych, możliwości dostosowania herbaty do swoich potrzeb oraz liczne właściwości antyoksydacyjne zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty. Aby przygotować pyszne i zdrowe bubble tea wystarczy wysokiej jakości baza – a więc herbata – mleko (doskonale sprawdzi się zarówno krowie, jak i roślinne, na przykład kokosowe), kuleczki z tapioki, a więc skrobi z manioku (która nadaje się do spożycia wyłącznie po ugotowaniu) oraz dodatki, takie jak ulubione owoce, syrop czy przyprawy. Niestety – dodatek słodkich syropów niejednokrotnie powoduje zwiększenie kaloryczności bubble tea, dlatego osoby, które dbają o linię, powinny postawić na bardzo podstawową jej wersję (herbata, kulki z tapioki oraz mleko). Według legendy, właściciel kawiarni zauważył na lokalnym targu kuleczki tapioki, która przypomniała mu czasy dzieciństwa. Zachęcony nostalgią, postanowił wrzucić je do herbaty – i tak właśnie powstało kultowe już dziś bubble tea. Co ciekawe, obecnie sieć herbaciarni Hanlin posiada 80 lokali na samym Tajwanie, a w ramach umowy franczyzowej – również w Chinach kontynentalnych, USA i Kanadzie. Nie ulega wątpliwości, że herbata z tapioką stanowi dziś swego rodzaju symbol Tajwanu, a wiele możliwości jej przygotowania sprawia, że pozwala na uwalnianie kreatywności w kuchni! Nie masz pomysłu na swoją wersję pysznego napoju herbacianego? Zainspiruj się naszym, wakacyjnym przepisem!
 
Do przygotowania smacznej i zdrowej bubble tea potrzebujesz:
 
- 5 gramów liści senchy
- 1 szklankę przegotowanej, zimnej wody
- 30 mililitrów syropu z kwiatów czarnego bzu
- kostek lodu (według uznania)
- 35 gramów kuleczek z tapioki (możesz przygotować je samodzielnie w domu!)
- 35 gramów żelek z pulpy kokosowej o wybranym przez siebie smaku

zdrowa sencha
 
Jak zrobić wakacyjne bubble tea krok po kroku?
 
Zagotuj wodę i odczekaj do wystygnięcia – kiedy temperatura nie będzie przekraczać 80 stopni Celsjusza, zalej nią liście senchy i parz przez 15 minut (dla zwiększenia intensywności smaku herbaty, możesz wydłużyć czas parzenia według uznania).
 
Przelej herbatę do shaker’a, dodaj syrop z kwiatu czarnego bzu, odrobinę zimnej wody i kostki lodu – całość wymieszaj.
 
Do kubka przełóż dodatki – kuleczki z tapioki i żelki – a następnie przelej herbatę.
 
Twoja wakacyjna wersja aromatycznej bubble tea jest już gotowa – nie zapomnij o wzięciu ze sobą grubej słomki, przez którą będziesz ją pić!
 
A Ty, jaką bubble tea przygotowujesz najczęściej?