Kora wierzby to naturalny, ekologiczny sposób na wiele dolegliwości – na terenie naszego kraju rośnie jej 30 gatunków, z czego najpopularniejsza jest wierzba biała. Kora wierzby swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości salicyny – dzięki której działanie kory można porównać do aspiryny (nie bez powodu to właśnie kora wierzby bywa nazywana „naturalną aspiryną”). Wysokiej jakości napary z kory wierzby posłużą więc na ból głowy, mięśni, ogólne osłabienie organizmu - ale i na bóle reumatyczne. Jej właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne sprawiają, że poradzi sobie również z infekcją górnych dróg oddechowych, biegunką czy nieżytem jelit. Zdrowa herbatka z kory wierzby pomoże też tym z nas, którzy zmagają się z kłopotami ze snem – oraz chcą poprawić krążenie krwi. Jej napotne działanie pozwala na oczyszczenie organizmu z toksyn, a stosowana w formie zewnętrznej – jako lecznicza kąpiel – niweluje grzybicę i stany zapalne skóry. To co ciekawe w zastosowaniu naparów z kory wierzby, to również możliwość dodawania ich do gotowych już kosmetyków – na przykład kremów czy peelingów – dzięki czemu wzmacniamy działanie przeciwtrądzikowe produktów, zmniejszając wydzielanie łoju oraz pobudzając skórę do produkcji nowych komórek.
- Kora wierzby - oprócz działania przeciwbólowego i niwelującego stany zapalne - wykazuje korzystny wpływ na układ krwionośny – mówi Sandra Kania, dietetyk – Nie tylko działa przeciwzakrzepowo, zmniejszając ryzyko zachorowania między innymi na miażdżycę, ale również wspaniale uspokaja oraz łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Regularne przyjmowanie naparów z kory wierzby – mimo zawartości kwasu salicylowego - nie wywołuje skutków ubocznych w postaci nudności czy biegunek – wszystko za sprawą utleniania się substancji w niej zawartych do kwasu dopiero wówczas, kiedy znajdują się one w wątrobie. Herbatki z kory wierzby wypijamy od 1 do 2 razy dziennie, zalewając wysuszoną korę wrzącą wodą i pozostawiając do zaparzenia na około 10-15 minut.