Czy wiesz, że bezglutenowy, niskowęglowodanowy makaron konjac zawiera zaledwie 6 kalorii w 100 gramach produktu? To właśnie ten rodzaj makaronu – wytwarzany z bulwy rośliny o nazwie „Amorphophallus konjac” (znanej także jako „dziwidło”) – polecany jest osobom przebywającym na diecie redukcyjnej. Jak się okazuje – regularne jedzenie konjacu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, przy jednoczesnym zapewnieniu długotrwałego uczucia sytości. Dla przykładu – dzięki wysokiej zawartości błonnika - z powodzeniem usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Co więcej – pomaga regulować także poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Chociaż konjac większości z nas kojarzy się z kuchnią azjatycką – wybierając wersję „lasagne”, szybko i łatwo przygotujemy z niego popularne „łazanki”! Wystarczy połączyć konjac z cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną, aby uzyskać sycący, a przy tym niskokaloryczny obiad! Nie ulega wątpliwości, że sporą zaletą ekologicznego konjacu jest możliwość nadania mu dowolnego smaku – chociażby poprzez różnego rodzaju sosy – ponieważ on sam nie posiada swojego naturalnego aromatu. Miłośnicy zdrowego stylu życia niejednokrotnie decydują się dodawać do łazanek także grzyby – nie tylko znane nam dobrze pieczarki, ale także borowiki czy kurki! W sklepie z bio żywnością otrzymamy dziś zarówno lekki makaron konjac w wersji „lasagne”, jak i pozostałe, niezbędne do przygotowania łazanek składniki. Kontrolując wagę w sposób odpowiedzialny i przemyślany - takze poprzez wdrażanie w codzienną dietę niskokalorycznych, a przy tym sycących produktów – dbamy nie tylko o sylwetkę, ale i odpowiedni poziom cukru oraz cholesterolu we krwi (co przyczynia się do poprawy ogólnej formy naszego organizmu)!