Chociaż makaron konjac - nazywany również makaronem shirataki – w 97 % składa się z wody, może stanowić smaczną, zdrową i sycącą podstawę każdego posiłku. Wersja z owocami i twarożkiem na lekkie śniadanie, z mięsem i warzywami na obiad czy domowym gęstym sosem owocowym na deser to tylko kilka z wieku propozycji podania zdrowego makaronu. Nic dziwnego, że tak wielu z nas coraz chętniej sięga po ten produkt – usuwając z codziennego menu tradycyjny, tuczący makaron. Co ciekawe, konjac z powodzeniem wykorzystuje się nie tylko w kuchni – ale również w kosmetyce i medycynie.

Błonnik z korzenia konjacu – jak działa?

- Na szczególną uwagę w bylinie jaką jest konjac, zasługuje jej korzeń – mówi Sandra Kania, dietetyk – To właśnie w nim zawarty jest cenny błonnik, mogący pochłaniać bardzo duże ilości wody. Zdrowy, zawarty w konjacu błonnik nie tylko skutecznie usuwa toksyny z organizmu czy wzmacnia uczucie sytości – dzięki czemu sprawdzi się osobom będącym na diecie redukcyjnej – ale również z powodzeniem obniża poziom cholesterolu LDL i glukozy, wspiera trawienie i mikroflorę jelit. Konjac to również cenne źródło wzmacniającego kości wapnia – co więcej, nie znajdziemy w nim alergenów, dlatego śmiało może być spożywany również przez osoby na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej.

Konjac a dieta ketogeniczna

Produkty na bazie zdrowego, naturalnego konjacu – ryże i makarony – znajdują swoje miejsce w domowych spiżarkach osób przebywających na diecie ketogenicznej. Nic dziwnego – nie dość, że makaron konjac ma zaledwie 8 kcal na 100 g produktu, nie zawiera tłuszczu i cukru, to w dodatku znajdziemy w nim tylko 1,1 g węglowodanów (również na 100 g). Jak stworzyć smaczny i zdrowy posiłek z makaronu shirataki? Dodając do niego świeże warzywa lub owoce (polecamy ekologiczne awokado!) z ulubionymi przyprawami i sosem (na przykład sojowym). Ponieważ sam w sobie konjac nie ma smaku – warto zadbać o to, aby nadać go wraz z dodatkami. Makaron w wersji na słodko możesz przygotować dodając do konjacu garść świeżych owoców, zdrowe orzechy, jogurt kremowy czy wiórki kokosowe.

- Komu polecam konjac? Przede wszystkim tym osobom, które chcą bezpiecznie i zdrowo zredukować wagę – dodaje Sandra – Warto mieć na uwadze, że sam makaron nie ma w sobie wielu wartości odżywczych, dlatego należy traktować go jako bazę do zdrowego posiłku, a nie sam w sobie dostarczający niezbędnych witamin i minerałów produkt. Im większą ilością naturalnych, ekologicznych dodatków urozmaicimy posiłek na bazie shirataki – tym lepiej dla nas!