Chociaż część z nas kojarzy kocankę piaskową jako roślinę wykazującą działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne – nie wszyscy wiedzą, że regularne wypijanie 2-3 szklanek zdrowego naparu z jej kwiatostanu może realnie usprawnić pracę żołądka oraz zmniejszyć napięcie znajdujących się w przewodzie pokarmowym mięśni. Picie ekologicznych naparów z kocanki piaskowej poleca się przede wszystkim tym z nas, którzy chcą przywrócić prawidłową perystaltykę mięśni gładkich jelit, usprawnić przepływ żółci, a także w zdrowy i naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn (dzięki właściwościom moczopędnym rośliny). Zdrowy kwiat kocanki wykorzystamy również jako element domowej mieszanki do kąpieli czy hydrolatu skóry – zmniejszającego cienie i opuchliznę wokół oczu, niwelującego trądzik oraz pobudzającego tworzenie nowych komórek skóry. Jeśli jednak od stosowania kwiatostanu na zewnątrz wolimy wypijaćgo w formie naparu – powinniśmy zalać kilka koszyczków kwiatowych rośliny wrzącą wodą w ilości około 500 mililitrów, a następnie parzyć je przez 20 minut. Zdrową herbatkę z kocanki warto wypijać nawet 3 razy dziennie – szczególnie w stanach obniżonego apetytu, osłabienia oraz infekcji. Kwiaty kocanki posiadają intensywnie żółty kolor – w Polsce roślina występuje głównie na suchych łąkach, wydmach i piaskach, a jej prozdrowotne działanie znane było już w starożytności (Grecy i Rzymianie wykorzystywali kocankę głównie w leczeniu wątroby). Co ciekawe, niegdyś chętnie stosowanym specyfikiem na bazie rośliny był olej – którym nacierano podrażnioną, zmęczoną skórę. Dziś wielu z nas z przyjemnością sięga po ziołowy napar – wykorzystując go zarówno w kuracjach wewnętrznych, jak i na zewnątrz organizmu.