Czy wiesz, że już 1 ząbek czosnku dziennie wystarczy, aby zadbać o swój organizm – podczas gdy dzienną maksymalną dawką są 2 ząbki (jednak zalecane wyłącznie przy infekcjach)? Co ciekawe, proces kiszenia podnosi walory zdrowotne niemalże wszystkich produktów – jednak to właśnie w przypadku czosnku jest tak chętnie stosowany na co dzień! Jeśli nie masz czasu, by samodzielnie ukisić czosnek – z powodzeniem znajdziesz naturalny, gotowy produkt w sklepie ze zdrową żywnością. Dlaczego warto wdrożyć zdrowy, kiszony czosnek w swoją codzienną dietę? Z wielu względów! Czosnek kiszony to bogactwo witaminy C – wspierającej organizm w walce z przeziębieniami. To zarazem naturalny antybiotyk, jak i probiotyk – co ciekawe, jest on pozbawiony intensywnego smaku, a także mniej drażniący dla żołądka. Ekologiczny, kiszony czosnek można stosować zarówno samodzielnie, jak i w formie dodatku do wielu dań – między innymi do zup, sałatek, mięs, sosów czy bigosu. Kiszony czosnek to także smaczne i zdrowe urozmaicenie kanapki – wspierające utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu, stymulujące metabolizm, przyspieszające leczenie chorób dróg oddechowych. Nie wszyscy wiedzą, że ekologiczny czosnek kiszony poleca się też osobom, chcącym zadbać o układ krążenia oraz wyeliminować pasożyty (takie jak owsiki czy tasiemca).
- Ekologiczny, kiszony czosnek to bogactwo wielu witamin i cennych składników odżywczych - potasu, wapnia, magnezu i chromu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Nie bez powodu to właśnie kiszony czosnek stosuje się w dietach pozwalających na odbudowę flory bakteryjnej – dzięki działaniu stymulującemu wydzielanie żółci oraz przyspieszającemu pracę jelit, stanowi skuteczny i niedrogi sposób na uporanie się z przykrymi dolegliwościami!