Proteiny – czyli białka, będące podstawowym budulcem mięśni – warto przyjmować w określonym przedziale czasowym. Suplementację protein warto wdrażać po aktywności fizycznej – najlepiej do 30 minut po treningu (nie później niż dwie godziny po!). Dlaczego ten czas jest tak ważny? Ponieważ to właśnie wtedy organizm odnotowuje tak zwane „okno anaboliczne”, czyli moment, w którym przyswaja utracone podczas wysiłku składniki. Zdrowe proteiny warto przyjmować w formie koktajlu – na rynku znajdziemy nie tylko szeroki wybór producentów białka, ale również różne (często zaskakujące!) smaki. Ekologiczne, naturalne proteiny to nie tylko nieodłączny element mięśni, gruczołów oraz organów wewnętrznych – to właśnie one przyczyniają się do zdrowej redukcji wagi, odpowiadają za odporność organizmu oraz za liczne przemiany metaboliczne. Stosowanie białka po intensywnym treningu pozwala na szybkie uzupełnienie energii (przede wszystkim aminokwasów) oraz na odbudowę nadwyrężonych podczas aktywności mięśni. Co ciekawe, zdrowa, pożywna porcja protein jest w stanie zastąpić niewielki posiłek w ciągu dnia – na przykład szybkie śniadanie wtedy, gdy niekoniecznie mamy czas na przygotowanie muesli, kanapek czy odżywczego smoothie. Po białko w formie śniadania sięgajmy jedynie wtedy, gdy rzeczywiście brak nam możliwości na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Warto wiedzieć, że to właśnie systematycznie przyjmowane proteiny są w stanie zniwelować ryzyko katabolizmu – niechcianego stanu, podczas którego następuje rozpad białek ustrojowych.