Zdrowe nasiona jojoby zawierają nawet 50% tłuszczów – to właśnie z nich w procesie tłoczenia powstaje prozdrowotny olej, który w rzeczywistości jest woskiem (płynną konsystencję przyjmuje w temperaturze pokojowej). Jojoba nazywana bywa „wiecznie zieloną rośliną Ameryki Północnej”, a jej działanie prozdrowotne – między innymi przeciwbakteryjne, wzmacniające, natłuszczające i wypełniające zmarszczki – sprawia, że jest chętnie stosowane w pielęgnacji. Co ciekawe, naturalny olej jojoba, może być stosowany zarówno na skórę, jak i włosy – z powodzeniem zmyjemy nim makijaż, zastąpimy krem nawilżający czy serum ochronne. Dzięki temu, że olej jojoba nie zapycha porów – może być stosowany przez osoby mające cerę trądzikową. Jojoba to niewielkich rozmiarów krzew – odporny na wysokie temperatury, wykorzystywany już przez rdzennych mieszkańców Ameryki jako naturalny środek leczniczy (między innymi przyspieszający gojenie się ran). Ekologiczny olej jojoba można stosować samodzielnie oraz jako dodatek do innych produktów kosmetycznych – na przykład szamponów, w celu zniwelowania łupieżu. Jojoba to także nośnik substancji aktywnych – dzięki czemu znajduje swoje miejsce w składach wielu wysokiej jakości emolientów.
- Olej jojoba to cenne źródło witamin, takich jak witamina A, E czy F, które korzystnie działają na naszą cerę – mówi Sandra Kania, dietetyk – To uniwersalny produkt, który sprawdzi się wielu typom skóry, a dzięki praktycznej pipecie – wystarczy nam na długi czas! Wysokiej jakości oleje – niezależnie czy wybieramy je do użytku w kuchni czy w pielęgnacji – warto kupować w sprawdzonych miejscach, takich jak sklep z bio żywnością oraz zdrowymi substancjami.