Na celiakię – najcięższą postać nietolerancji glutenu – cierpi dzisiaj nawet 1% całej populacji. Do najpopularniejszych jej objawów należy utrata masy ciała, ból brzucha, nawracające biegunki, często występujące zgagi oraz zaburzenia rozwoju fizycznego (głównie wzrostu) – u dzieci. Aby zdiagnozować u siebie celiakię należy wykonać zarówno badanie przeciwciał we krwi oraz biopsję jelita – a jeśli okaże się, że rzeczywiście dokuczające nam objawy wskazują na tę przewlekłą chorobę o podłożu autoimmunologicznym, powinniśmy zmienić dietę na tę pozbawioną glutenu. Jak się okazuje – nowy styl żywienia nie musi oznaczać z rezygnacji z ulubionych słodyczy. Co ciekawe, bardzo często nawet te osoby, które tolerują gluten – zamiast standardowych ciastek czy batoników wybierają te w wersji „gluten free”. Wśród licznych słodyczy bezglutenowych – które możemy aktualnie znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością i suplementami – na szczególną uwagę zasługują batony na bazie pozbawionych glutenu płatków owsianych z dodatkiem, między innymi, zdrowych owoców liofilizowanych. Ciekawą - nawiązującą do tradycyjnych smaków – propozycją, mogą okazać się też bezglutenowe ciastka z czekoladą i wanilią – na bazie mąki ryżowej oraz owsianej bezglutenowej. Celiakia nie musi równać się całkowitemu wyeliminowaniu słodyczy z diety – wybierając te wysokiej jakości, bez glutenu, z wartościowymi dodatkami, możemy liczyć na pełną przyjemność płynącą z ich jedzenia, bez zmartwień o pojawienie się niechcianych, towarzyszących nietolerancji glutenu, symptomów!