Czy wiesz, że dzienna zalecana porcja owoców i warzyw dla zdrowej osoby wyrosłej wynosi 400 – 500 gramów? Co ciekawe, całość powinniśmy podzielić na pięć mniejszych „dawek” – tak, aby nasz organizm, mógł czerpać przez całą dobę z cennych witamin i innych składników odżywczych. Osobom, chcącym zachować dobre zdrowie i formę, zaleca się przyjmowanie nawet 800 – 1000 gramów dziennie – i choć części z nas rzeczywiście może kojarzyć się to ze sporym wyzwaniem… zdrową, dzienną porcją owoców czy warzyw mogą być nie tylko produkty jedzone na surowo czy gotowane, ale także różnego rodzaju przetwory! W sklepie z ekologiczna żywnością znajdziemy dziś zarówno wysokiej jakości musy owocowe i warzywne, warzywa kiszone bądź mieszanki warzywne, owoce w formie dżemów oraz konfitur. Czas jesieni to dobry moment na to, aby uzupełnić ewentualne braki w domowych spiżarkach – jeśli do tej pory zastanawiałeś się jak wykorzystać swoją ulubioną konfiturę (nie tylko do kanapek czy aromatycznej herbaty!), warto połączyć ją z serami pleśniowymi, twardymi (takimi jak Parmezan) czy półtwardymi (na przykład – z Cheddarem). Do serów najodpowiedniejsza będzie konfitura żurawinowa i figowa – ciekawym rozwiązaniem na długie, jesienne wieczory jest stworzenie tak zwanej „deski serów”, na której to właśnie interesujące dodatki (takie jak konfitura, miód czy orzechy) odgrywają niezwykle ważną rolę! Wybierając zdrową konfiturę – niezależnie od tego czy sięgasz po nią z myślą o serach, kanapce czy jesiennej herbacie – wybierz produkt naturalny, na bazie certyfikowanych składników ekologicznych.

 
- Czy dzienna porcja owoców może oznaczać obecność konfitury w codziennej, przemyślanej diecie? Jak najbardziej! – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Moim ostatnim odkryciem jest konfitura z płatków róży, którą chętnie dodaję do herbat i zdrowych deserów. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie płatki róży są cenny źródłem wspierającej odporność witaminy C oraz z powodzeniem wspomagają trawienie. Co ciekawe, płatki róży to także naturalny antyoksydant – spowalaniający procesy starzeniowe w naszym organizmie.