Czy wiesz, że do przygotowania zdrowego i pożywnego steka z kalafiora potrzebujesz zaledwie warzywa, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ½ szklanki startego sera mozzarella oraz 2 łyżek startego parmezanu? Naturalnie, przydadzą się też przyprawy – takie jak czosnek, papryka słodka i wędzona, sól oraz pieprz. Pyszne steki warzywne nie od dziś cieszą się sporym zainteresowaniem – nie tylko wśród osób na diecie wegetariańskiej, ale również… ketogenicznej! I choć stek dla wielu z nas oznacza wyłącznie wołowinę – warto jest spróbować tej lekkiej, kalafiorowej propozycji. Aby przygotować steki na bazie tego smakowitego warzywa wystarczy rozgrzak piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza, a blachę wyłożyć specjalnym papierem do pieczenia. Kolejny krok to przygotowanie dodatków – a więc wymieszanie oliwy z oliwek z przyprawami i startym parmezanem. Przygotowując plastry kalafiora – zadbajmy o to, aby miały one około 2 centymetrów (przed pokrojeniem warzywa niezbędne będzie usunięcie liści z dolnej części). Kiedy steki kalafiorowe mają już swój właściwy rozmiar – układamy je na blaszce do pieczenia, smarując z obu stron przygotowanym dodatkiem (oliwą z serem i przyprawami). Co ciekawe, wystarczy piec je zaledwie 20 minut – tak, aby się zarumieniły. Ostatnim etapem przygotowania steków kalafiorowych jest obfite posypanie startą mozzarellą oraz ponowne włożenie do piekarnika. Tym razem kalafior pieczemy do momentu roztopienia się mozzarelli i jej delikatnego zezłocenia. Steki kalafiorowe są już gotowe – z czym więc możemy je podawać? Tak naprawdę wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb i preferencji, jednak bardzo dobrze ze smakiem kalafiora komponuje się jajko, sałatka z ogórka, dodatek skrobiowy w postaci ziemniaczanego puree czy sos sezamowy. Sporo osób decyduje się też wybór sosu koperkowo-czosnkowego, który z powodzeniem podbija smak aromatycznego kalafiora! Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie zdrowy kalafior stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego – co oznacza, że wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszych jelit, zapobiegając zaparciom czy wzdęciom. Co więcej, ekologiczny kalafior pozytywnie wpływa również na poziom cholesterolu we krwi – pomagając nam w utrzymaniu go na odpowiednim poziomie.