W sklepach ze zdrową żywnością bez problemu możemy znaleźć dzisiaj 100% naturalne, suszone grzyby – zarówno słynące ze swoich wspierających odporność właściwości grzyby shiitake, jak i antyoksydacyjne grzyby mun. Nie bez powodu wielu z nas decyduje się na przygotowanie domowego proszku ze zdrowych, suszonych grzybów – którego z powodzeniem możemy użyć zarówno do zup, sosów, mięs czy farszów. Naturalny proszek z suszonych grzybów wykonamy poprzez zmielenie ich w blenderze – dbajmy o to, by do gotowej już mieszanki nie dostała się wilgoć (w innym wypadku prawdopodobnie będziemy musieli powtórzyć proces przygotowania). Dlaczego warto zdecydować się na proszek grzybowy? To jedna z tych przypraw, której nie może zabraknąć w naszej kuchni – co ciekawe, możemy przygotować ją z każdego gatunku grzybów, również tych zebranych w polskich lasach! Dodając do proszku grzybowego ulubione dodatki – z łatwością uzyskamy miks przypraw „home made”, który z powodzeniem urozmaici wiele naszych dań. Chociaż grzyby nie zostały uwzględnione w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – to właśnie one stanowią bogate źródło cennego białka oraz błonnika, który wspiera prawidłowe trawienie. Grzyby to również liczne witaminy – między innymi B1, B2 oraz D – a także fosfor, wapń, selen i cynk.
- Zawarte w grzybach związki fenolowe wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie chronią naszą odporność – mówi Sandra Kania, dietetyk – Zdrowy proszek grzybowy łatwo i szybko można zrobić samemu w warunkach domowych lub zakupić go w sklepie z bio żywnością. Pamiętajmy, by – zbierając grzyby samodzielnie w lasach – zawsze upewniać się co do możliwości ich bezpiecznego spożycia.