100% naturalny mus owocowy to świetna propozycja przekąski w ciągu dnia – w sam raz na kanapkę czy też w duecie z jogurtem, dla dorosłych, jak i dzieci! Poprzez różnego rodzaju musy owocowe – możemy z powodzeniem „przemycać” w diecie najważniejsze witaminy, a ich naturalnie słodki smak sprawia, że doskonale pasują również do lodów, ciast, ciasteczek, naleśników, gofrów czy placuszków! Jak zrobić domowy mus owocowy? Wystarczy umyć owoce i włożyć je do garnka, a następnie dolać do nich odrobinę wody oraz doprowadzić całość do wrzenia. Tak przygotowane owoce gotujemy przez kilka minut, a następnie zdejmujemy z ognia, aby pozostawić do ostygnięcia. Kolejnym krokiem przygotowania zdrowego musu owocowego będzie odcedzenie ewentualnego nadmiaru wody – tak, aby nie był zbyt rzadki – dodanie soku z cytryny i ksylitolu oraz zmiksowanie produktów na gładką konsystencję. Pyszny mus owocowy możemy przechowywać w lodówce przez okres 2 tygodni – dodając go zarówno (w zależności od wyboru owoców) do dań słodkich, słonych bądź… jednych i drugich! Do najchętniej wybieranych wersji smakowych musów należy oczywiście truskawka oraz malina – przywodząc na myśl zbliżające się wielkimi krokami lato!

 
- Musy owocowe to ciekawa propozycja do licznych dań, która nie bez powodu znajduje miejsce w lodówkach wielu osób – zauważa Sandra Kania, dietetyk – Jeśli nasze dziecko nie chce sięgać po owoce w formie surowej, mus jak najbardziej może je do tego zachęcić. Nawet jeśli na co dzień nie mamy czasu czy możliwości, aby przygotować domowe musy – możemy znaleźć je dziś w sklepie z ekologiczną żywnością. W zdrowych musach szukajmy jak największej ilości owoców – dobrze, gdy jest ich przynajmniej 70%. Jako dietetyk zwracam też uwagę na to, czym mus został posłodzony – naturalnie unikam cukru białego, starając się sięgać po produkty na przykład z syropem z agawy.