Paluszki to jedna z najchętniej wybieranych przekąsek (zarówno przez dużych, jak i małych smakoszy!) – czy jednak wiesz jak przygotować je w warunkach domowych tak, aby były 100% „gluten free”? Miłośnicy zdrowego stylu życia nie bez powodu coraz częściej sięgają właśnie po produkty pozbawione glutenu. W sklepach z bio żywnością znajdziemy dziś nie tylko zdrowe, bezglutenowe paluszki, ale także całą serię produktów, które jeszcze jakiś czas temu występowały wyłącznie w wersji pełnoziarnistej. A gdyby tak smaczne, bezglutenowe paluszki przygotować we własnej kuchni? Poznaj przepis na ciekawą przekąskę, którą z powodzeniem uzupełnią zarówno słone, jak i słodkie dodatki!
Do przygotowania paluszków bezglutenowych potrzebujesz:
- 50 gramów mąki jaglanej
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 45 gramów mąki owsianej bezglutenowej
- kilka łyżek ulubionych ziaren (na przykład sezamu)
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypty ksylitolu
- 2,5 łyżki dowolnego oleju
- pół szklanki wody
- rękawa cukierniczego (do formowania kształtu paluszków)
Jak zrobić paluszki „gluten free”?
- Jeśli zdecydowałeś się na wersję z ziarnami – podpraż je na suchej patelni (aż do uzyskania przyjemnego zapachu), a po ostudzeniu zmiksuj
- Do miski dodaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich olej
- Do suchych składników z olejem dolewaj powoli wodę – mieszając całość do uzyskania jednolitej masy (takiej, która nie będzie ani zbyt płynna ani zbyt gęsta)
- Jeśli masa nie uzyskała odpowiedniej konsystencji – w zależności od potrzeb dodaj do niej mąkę lub wodę
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – blachy, na których znajdą się paluszki, wyłóż papierem do pieczenia
- Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, a po nagrzaniu się piekarnika – zacznij formować paluszki (staraj się „układać je” dość blisko siebie)
- Paluszki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut – po upływie czasu przemieszaj je, obróć oraz kontynuuj pieczenie przez 5-10 minut
- Wyjmij bezglutenowe paluszki z piekarnika, pozostawiając je na blaszce do wystygnięcia
- Przechowując paluszki w zamkniętej torebce lub słoiku – sprawisz, że zachowają chrupkość przez kolejne dni
Smaczne, bezglutenowe paluszki to świetna i szybka w przygotowaniu propozycja – w sam raz do ulubionego serialu czy spotkania z przyjaciółmi! Pamiętajmy, aby – piekąc wyroby cukiernicze bez glutenu – wybierać odpowiednie rodzaje mąk (na przykład jaglaną).