Czy wiesz, że zdrowa trawa cytrynowa może dorastać do wysokości nawet 1,5 metra? Rozcierając te efektowne, długie, lancetowate liście – niemalże natychmiast poczujemy intensywny, cytrynowy zapach (za sprawą zawartego w niej olejku lemongrasowego), a sama w sobie roślina naturalnie występuje między innymi na terenie południowo-wschodniej Azji czy Afryce. Nie wszyscy wiedzą, że trawa cytrynowa posiada również drobne kwiaty – w kolorze zielonkawo-czerwonym, a jej ozdobny, miły dla oka wygląd utrzymuje się przez pierwsze 3-4 lata. Niewidoczna, ukryta w ziemi bulwa aromatycznej trawy cytrynowej występuje w kolorze białym – co ciekawe, również jest jadalna! Jeśli chodzi jednak o liście – ich częścią zdatną do spożycia są jedynie początki (około 20 pierwszych ich centymetrów). Dlaczego warto wdrożyć ekologiczną trawę cytrynową do swojej codziennej, zdrowej diety? Ponieważ to właśnie ona z powodzeniem niweluje objawy niestrawności i wzdęć. Używanie trawy cytrynowej w kuchni – nadaje potrawom odświeżającego, cytrynowego aromatu (tak charakterystycznego dla dań azjatyckich). Nie bez powodu naturalną trawę cytrynową stosują też osoby, chcące zredukować swoją wagę – ze względu na jej działanie pobudzające metabolizm. Właściwości trawy cytrynowej docenią również ci z nas, którzy chcą obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz stymulować układ odpornościowy. Dzięki działaniu regulującemu poziom glukozy we krwi – systematyczne spożywanie trawy cytrynowej sprawdzi się też w przypadku osób walczących z cukrzycą.