Czy wiesz, że nazywana „złotą jagodą Inków” miechunka zawiera nie tylko cenne witaminy z grupy B (takie jak witamina B1 czy B2), ale również witaminę A i C? Co więcej, w zdrowej miechunce znajdziemy też fosfor, wapń i żelazo – nic dziwnego więc, że tak wielu z nas decyduje się wdrożyć ją w swoją codzienną dietę. Miechunka przypomina nieco pomarańczowego pomidora koktajlowego – jednak spożywanie jej w formie surowej to niejedyna możliwość na dostarczenie sobie wielu składników odżywczych w postaci tego interesującego owocu! Miechunkę znajdziemy również w formie suszonej – która, dzięki zastosowaniu unikatowej technologii suszenia próżniowego „puffing”, pozwala na zachowanie zarówno wszystkich wartości odżywczych „złotej jagody Inków”, ale również ich naturalną słodycz. Miechunka suszona działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie – co oznacza, że dobrze jest wrzucić ją chociażby do herbaty czy naparu na czas przeziębienia. Nie bez powodu niektórzy z nas określają suszoną miechunkę mianem „nieco większych rodzynków” – ponieważ rzeczywiście jej wygląd może budzić takie skojarzenia! Po zdrową miechunkę niejednokrotnie sięgają też kobiety w ciąży – dla których zaspokojenie codziennego zapotrzebowania na żelazo jest niezwykle ważne. W miechunce – zarówno suszonej, jak i surowej – znajdziemy także wspierającą zdrowie chrząstek i kości witaminę K, na której suplementowanie szczególną uwagę warto zwrócić wtedy, kiedy zauważamy u siebie wydłużony czas gojenia się ran, obfitsze niż zwykle miesiączki bądź łatwe powstawanie sińców. Co ciekawe, pyszną suszoną miechunkę możemy potraktować nie tylko jako zdrową, samodzielną przekąskę – ale również jako dodatek do jogurtów, owsianek, koktajli i szejków.