Nie wszyscy wiedzą, że jedna porcja morwy białej zawiera prawie 20% dziennego zalecanego spożycia błonnika. Zdrowa, ekologiczna morwa – oprócz cennego błonnika – zawiera również fosfor, wapń i witaminę K, która odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi, zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz niweluje ryzyko złamań. Morwa biała nie bez powodu znajduje swoje zastosowanie w codziennej diecie osób, chcących zredukować swoją wagę – nie tylko normalizuje poziom cholesterolu oraz zapobiega tyciu, ale również oczyszcza organizm z toksyn, dzięki czemu odchudzanie przebiega znacznie bardziej skutecznie niż bez jej użycia. Ekologiczny napar z liści morwy białej poleca się przede wszystkim cukrzykom, osobom mającym kłopoty z nadciśnieniem oraz niewydolnością krążenia. Morwa biała sprawdzi się też w procesie gojenia się ran – przyspieszając regenerację uszkodzonego miejsca. Co ciekawe - zawarta w zdrowej herbatce z liścia morwy niacyna, wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy, wspierając pamięć i koncentrację. Ekologiczna morwa biała działa też przeciwutleniająco i moczopędnie – warto pić ją przed posiłkiem, zalewając 3 łyżeczki suszonych liści morwy szklanką wrzątku, a następnie odstawiając na około 10 minut pod przykryciem. Jak wygląda liść morwy białej? Na pierwszy rzut oka niepozornie – jest rozłożysty, zielony, niczym niewyróżniający się.

- Morwa biała działa napotnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo – mówi Sandra Kania, dietetyk – Dzięki właściwościom obniżającym poziom cukru we krwi, sprawdzi się nie tylko cukrzykom, ale również osobom narażonym na cukrzycę, które chciałyby zadziałać profilaktycznie. Co ciekawe, naturalny liść morwy zawiera aż 18 aminokwasów, potas, wapń i magnez – dzięki czemu wzmacnia układ kostny, nerwowy oraz mięśniowy. Regularne picie naparu z morwy białej to rozwiązanie dla tych z nas, którzy chcieliby naturalnie zredukować wagę, oczyścić organizm oraz zniwelować uczucie ciężkości.

Liść morwy białej

Łyżeczkę liścia morwy białej zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10-15 minut. Pić 1-2 razy dziennie.


	  
	Liść morwy białej
	  
	  Zobacz w sklepie