Czy wiesz, że borówka czernica – określana również jako „czarna jagoda” - może posiadać nawet 7% garbników w swoich owocach? Garbniki to ważny element zdrowej i przemyślanej diety – które, spożywane w odpowiednich ilościach, mogą dać nam szereg korzyści prozdrowotnych. Znajdziemy je przede wszystkim w herbacie, kawie, gorzkiej czekoladzie i winie – a ich działanie obniżające poziom glukozy i ciśnienia krwi oraz niwelujące stany zapalne w organizmie sprawia, że produkty zawierające te zaliczane do polifenoli związki, są tak chętnie wybierane przez miłośników zdrowego stylu życia. Jednak borówka czernica to nie tylko bogactwo wspomnianych wyżej garbników – regularne spożywanie naparów na bazie jej owoców wspiera prawidłowe widzenie, zmniejsza stres oksydacyjny oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Napary z owoców borówki czernicy to naturalne rozwiązanie dla tych z nas, którzy chcą zadziałać profilaktycznie pod kątem chorób sercowo-naczyniowych (na przykład miażdżycy) oraz z powodzeniem wzmocnić układ odpornościowy. Co ciekawe, owoce borówki czernicy bardzo trudno jest odróżnić od znanych nam wszystkich jagód – tak zwane „czarne jagody” są soczyste, ciemnofioletowe, a ich cechą charakterystyczną jest lekko sinawy nalot. Sama w sobie borówka czernica jest rośliną o różowo-zielonych, dzbanuszkowatych kwiatach i skórzastych, jasnozielonych liściach.

- Systematyczne przyjmowanie ekologicznych naparów z owoców borówki czernicy powinni rozważyć przede wszystkim cukrzycy – mówi Sandra Kania, dietetyk – Suszone owoce borówki to również remedium na biegunkę. To, na co warto zwrócić szczególną uwagę, decydując się na suplementację herbatki z owoców borówki czernicy, to zawarte w niej związki mineralne, bogate w mangan – którego odpowiedni poziom zapewnia prawidłową pracę mózgu oraz mocne kości.