Poznaj 3 skuteczne wskazówki, które pozwolą Ci łatwo, szybko i efektywnie wyczyścić powierzchnię w kuchni!
 
1. Wybierz odpowiednią gąbkę
 
Kluczem do uzyskania oczekiwanego efektu będzie dobór odpowiedniego „narzędzia pracy” – tym najbardziej właściwym, zalecanym do czyszczenia powierzchni kuchennych, będzie ta dwustronna. Dzięki szorstkości gąbki – dokładnie doczyścimy trudne do usunięcia plamy i zabrudzenia, z kolei miękka, przyjemna w dotyku strona, pozwoli na oczyszczenie mniej wymagających zanieczyszczeń. Pamiętajmy również, by regularnie zmieniać gąbki – ponieważ nadmierne wykorzystywanie jednej może sprawić, że nie tylko nie usuniemy brudu, ale także… zaczniemy roznosić go po całym pomieszczeniu!
 
2. Postaw na sprawdzony środek czyszczący
 
Kuchnia to specyficzne miejsce w domu – szczególnie po całym dniu pichcenia! Nie zawsze będziemy więc w stanie doczyścić wszystkie jej zakamarki przy pomocy wyłącznie nasączonej wodą gąbki. W ostatnim czasie coraz to większym zainteresowaniem cieszą się specjalne proszki czyszczące – łączące w sobie skuteczność w usuwaniu zaschniętego brudu i tłuszczu z delikatnością wobec powierzchni, na których są stosowane. Co istotne, dzięki niskiemu wskaźnikowi twardości ziaren – nie rysują powierzchni, a kuchnia po zastosowaniu produktu jest nie tylko dokładnie doczyszczona, ale również… przyjemnie pachnie!
 
3. Usuwaj plamy natychmiast
 
Jeśli chcesz cieszyć się czystą i estetyczną kuchnią przez długi czas – gdy tylko zauważysz zabrudzenie (szczególnie to, które po chwili może zaschnąć)… nie czekaj z jego usunięciem! Dobrze, gdy odpowiednio dobrana gąbka wraz ze sprawdzonym środkiem czyszczącym znajdują się w łatwo dostępnym miejscu – na przykład w specjalnym organizerze blisko zlewu. Pamiętajmy, aby środki czyszczące – zarówno te dedykowane kuchni, jak i innym pomieszczeniom – przechowywać z dala od dzieci, a po użyciu dokładnie je zamykać.
 
A Ty, w jaki sposób dbasz o higienę swojej kuchni?