Witamina D3 – nazywana przez niektórych „witaminą słońca” - to jedna z najchętniej suplementowanych witamin nie tylko przez sportowców, ale wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. To właśnie naturalna, ekologiczna witamina D3 wpływa na prawidłowe funkcjonowanie kości i zębów (zapobiegając tym samym osteoporozie), zwiększa odporność organizmu, przyspiesza jego regenerację oraz działa antykancerogennie – hamując namnażanie się komórek rakowych. Co ciekawe, suplementację witaminy D3 poleca się także osobom z chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym oraz cukrzycą obu typów. Jak suplementować witaminę, aby w pełni wykorzystać jej prozdrowotne działanie? Przede wszystkim – przyjmując odpowiednią jej dawkę. Noworodki i dzieci do szóstego miesiąca życia powinny stosować witaminę D3 w ilości 400 Ul dziennie (niezależnie od sposobu karmienia), dzieci między 6. a 12. miesiącem życia – w dawce między 400 a 600 Ul (w zależności od zapotrzebowania przyjętego z pokarmem), z kolei dzieci do 10. roku życia – od 600 do nawet 1000 Ul. Młodzieży oraz osobom dorosłym zaleca się przyjmowanie zdrowej witaminy w dawce od 800 do 2000 Ul, a seniorom powyżej 75. roku życia – od 2000 do 4000 Ul. Ważne, by podczas suplementacji spożywać posiłek na bazie tłuszczy (polecamy placuszki smażone na naturalnym oleju lnianym!) – ponieważ to właśnie w nich rozpuszcza się witamina. Stosując D3 rano można mieć pewność, że przyjmowanie zdrowego suplementu nie zaburzy procesu snu – witamina stosowana na wieczór może mieć wpływ nie tylko na jego jakość, ale i długość.