Czy wiesz, że nasiona soi posiadają stosunkowo niską zawartość oleju w porównaniu do innych nasion gatunków oleistych (zaledwie 18-24% całej zawartości rośliny)? Nie przeszkadza to jednak w produkcji oleju sojowego – który znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także kosmetycznym i chemicznym. Wysokiej jakości olej sojowy powinien być produktem tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym – tak, by zapewnić nam szereg korzyści zdrowotnych. W naturalnym oleju sojowym znajdziemy przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego cholesterolu”, wspomagają prawidłową pracę mózgu oraz wspierają odporność. Co ciekawe, olej sojowy może zaskoczyć nas swoim aromatem – jego lekko orzechowy smak sprawia, że z powodzeniem zastosujemy go w przygotowaniu różnego rodzaju sosów, sałatek czy innych potraw na zimno. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie ekologiczny olej sojowy może zniwelować uczucie wyczerpania psychicznego – wszystko za sprawą wysokiej zawartości lecytyny, pełniącej w organizmie człowieka szereg funkcji (takich jak, między innymi, usprawnienie procesów myślowych, budowanie błon komórkowych czy tkanek mózgu). Wybierając zdrowe oleje dla siebie i swojej rodziny warto zwrócić uwagę także na ich przeciwskazania – olej sojowy nie jest zalecany osobom uczulonym na soję, niemowlętom i dzieciom do szóstego miesiąca życia i osobom, które zmagają się z problemami z tarczycą.