Czy wiesz, że w czasie jednego wieczoru Super Bowl w Stanach Zjednoczonych zjada się około 5 milionów kilogramów nachosów? Ta pyszna przekąska na stałe zapisała się w kulturze amerykańskiej, do której trafiła za sprawą… migrantów z Meksyku! Nie wszyscy wiedzą, że danie zyskało popularność w niezwykle szybkim czasie w Stanach Zjednoczonych, stając się kluczowym elementem tex-mex, czyli połączenia kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Jak się okazuje, nachosy od dawna stanowią jedną z najbardziej ikonicznych przekąsek na amerykańskich stadionach - szczególnie podczas meczów futbolu amerykańskiego, baseballu i koszykówki. To właśnie one stały się symbolem jedzenia stadionowego – a ze stadionów trafiły do kin, gdzie po popcornie są najczęściej zamawianą przekąską. Czym są same w sobie nachosy? To nic innego jak smażone kawałki placków tortilla, najczęściej tych oryginalnych, kukurydzianych. Po usmażeniu obsypuje się je przyprawami takimi jak sól, pieprz czy chili. Na tym jednak proces przygotowania pożywnej przekąski się nie kończy! Najczęściej podaje się je z klasycznymi meksykańskimi dipami - salsami, queso czy guacamole. Co ciekawe, wielu smakoszy traktuje nachosy jako czyste płótno, bazę, na której budują swoje kulinarne arcydzieła. Idąc tym tokiem myślenia, jak najbardziej można podawać nachosy z mięsem, fasolą, papryczkami i kwaśną śmietaną, nawiązując w ten sposób do tradycyjnych smaków zarówno meksykańskich, jak i amerykańskich. Świetnym dodatkiem do nachosów będzie również meksykańska salsa. To tradycyjny czerwony sos, który jest popularnym dodatkiem do wielu dań meksykańskich – składający się z poszatkowanych drobno pomidorów, papryczek chili, cebuli i czosnku. Całość doprawiona jest sokiem z limonki, solą, pieprzem i poszatkowaną, świeżą kolendrą, co nadaje sosowi świeżości oraz lekko orzeźwiającego posmaku. Kolejny z niezawodnych dodatków to guacamole. Ten nie tylko świetnie smakujący, ale także pięknie zielony dip, składa się z awokado, czerwonej cebuli, kolendry, soku z limonki, soli i pieprzu. To podstawowa lista składników do jego przygotowania, jednak fani ostrych smaków uzupełniają ją o czosnek, pomidory czy ostre papryczki.
Jeśli jednak traktować nachosy jako pełnoprawny posiłek, warto pójść o krok dalej - nakładając na nie podduszone mięso mielone, które wcześniej doprawione zostało tradycyjnymi przyprawami kuchni tex-mex (kolendrą, oregano, papryką, chili, czosnkiem, kminem rzymskim). Na wierzch całości warto posypać starty ser (na przykład cheddar), a całość zapiec, aby po wyjęciu z piekarnika udekorować ją kleksem kwaśnej śmietany. Wybierając nachosy dla siebie i swoich Bliskich, warto zwrócić uwagę na ich jakość – decydując się na te na bazie certyfikowanych, sprawdzonych składników.