Czy wiesz, że wypijanie zdrowego oleju z awokado w ilości 4 łyżek dziennie to sprawdzony sposób nie tylko na naturalne wzmocnienie odporności, ale także na odżywienie skóry i włosów? Choć niektórym z nas pomysł wypijania oleju może wydawać się nietrafiony – to właśnie spożywanie oleju na zimno jest w stanie przynieść nam najlepsze rezultaty. Jeśli nie potrafimy wyobrazić sobie regularnego wypijania oleju (na przykład poprzez dodawanie go do miodu pitnego) – z powodzeniem zastosujemy go w przygotowaniu codziennych potraw, takich jak lekkie sałatki. Ekologiczny olej z awokado to cenne źródło przeciwzapalnego skwalenu – chętnie stosowanego w przemyśle kosmetycznym. To właśnie zdrowy skwalen – substancja pochodzenia lipidowego o właściwościach antybakteryjnych – pozytywnie wpływa na naszą skórę, przyspieszając jej regenerację, łagodząc podrażnienia oraz zapewniając dogłębne nawilżenie. Systematyczne spożywanie ekologicznego oleju z awokado wspiera także leczenie wielu dolegliwości – między innymi chorób serca (ze względu na działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi), stawów (przede wszystkim – przy kłopotach z chrząstką stawową) oraz narządu wzroku (dzięki wysokiej zawartości luteiny). Co ciekawe, picie oleju z awokado o także naturalny sposób na ochronę dziąseł przed stanem zapalnym, z kolei jego aplikacja bezpośrednio na skórę – pozwala zniwelować widoczność blizn i rozstępów.

- Sporo pacjentów pyta mnie o to, jak przekonać się do picia oleju, które dla wielu z nas może wydawać się niemożliwe ze względu na tłustą konsystencję produktu – mówi Sandra Kania, dietetyk – Rzeczywiście - najłatwiejszym sposobem na „przemycenie” oleju z awokado do codziennego „menu” jest polewanie nim potraw, jednak równie dobrze sprawdzi się „zagryzanie” oleju zdrową przekąską, na przykład waflem ryżowym. Pamiętajmy, że – podobnie jak w przypadku innych suplementów – tu również potrzebna jest regularność, a zdrowe oleje należy kupować wyłącznie w sprawdzonych miejscach z wysokiej jakości bio produktami.