Czy wiesz, że imbir może zawierać w sobie nawet 3,5% cennego dla zdrowia olejku eterycznego? Ta wyjątkowa roślina lecznicza od dawien dawna wykorzystywana jest pomocniczo w leczeniu dolegliwości takich jak niestrawność, przeziębienie, schorzenia reumatyczne, choroba lokomocyjna czy morska. To, co warto wiedzieć o imbirze to fakt, że dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego sprawdzi się zarówno osobom przemęczonym, jak i przeżywającym długotrwały stres. Co więcej, imbir można stosować nie tylko w formie świeżej, ale również zmielonej – dodając aromatycznej, delikatnie cytrynowej w smaku przyprawy, do deseru, herbaty czy potraw z ryżu. Dlaczego warto zdecydować się na imbir w codziennej zdrowej diecie? Przede wszystkim ze względu na jego działanie przeciwzapalne i odkażające. Imbir skutecznie niweluje objawy przeziębienia oraz przynosi ulgę przy bólach mięśni i stawów – jest też sprawdzonym, naturalnym sposobem na wzmocnienie odporności.

- Wysokiej jakości imbir czy przetwory na jego bazie to propozycja dla tych z nas, którzy chcą poprawić zdrowie, a przy okazji wzmocnić smak potraw w swojej kuchni – mówi Sandra Kania, dietetyk – Najczęściej imbir wykorzystywany jest oczywiście w kuchni azjatyckiej, jednak nie oznacza to, że nie warto go wprowadzać również do innych dań. Ekstrakty z naturalnego imbiru skutecznie obniżają poziom stresu oksydacyjnego oraz mają pozytywny wpływ na układ trawienny – ze względu na stymulowanie wydzielania soku trawiennego. Imbir to również sprawdzone rozwiązanie dla kobiet borykających się z ciążowymi mdłościami – oraz dla osób cierpiących na wzdęcia.