Ryż basmati to wartościowa baza wielu dań – głównie za sprawą zawartości witamin takich jak B1, B6, tiamina czy innych składników odżywczych (między innymi błonnika czy selenu). Czym ryż basmati różni się od standardowego? Przede wszystkim wyglądem ziarna – które jest długie i smukłe. Co więcej, zdrowy ryż basmati jest delikatniejszy oraz posiada charakterystyczny, lekko orzechowy smak. Nie bez powodu to właśnie ryż tego typu chętnie dodawany jest do potraw kuchni indyjskiej. Jakich przypraw użyć, aby odpowiednio doprawić basmati? Dobrym rozwiązaniem może okazać się odświeżający szafran, aromatyczny cynamon czy prozdrowotna kurkuma. Nie wszyscy wiedzą, że naturalny ryż basmati będzie znacznie lepszym wyborem dla osób z cukrzycą – ze względu na swój niższy (niż w przypadku standardowego ryżu białego) indeks glikemiczny. Basmati to także źródło cennych minerałów – takich jak cynk, żelazo, fosfor czy miedź. Dzięki zawartości błonnika – wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspieszając perystaltykę jelit. Co ciekawe - ryż basmati (zarówno w wersji białej, jak i brązowej, pełnoziarnistej) znajdziemy dziś w sklepie z żywnością oraz suplementami. Jak gotować zdrowy ryż tego typu? Przygotowanie produktu zaczynamy od wypłukania go zimną wodą – tak, aby pozbyć się pokrywającej ziarna skrobi. Po wypłukaniu – umieszczamy ryż w garnku z zimną wodą (1,5 szklanki wody na 1 szklankę suchego ryżu). Po zagotowaniu – zmniejszamy moc palnika, a następnie gotujemy przez około 12 minut. Po tym czasie – odstawiamy ryż w garnku pod przykryciem na 15-20 minut. Ważną informacją jest ta, aby nie mieszać ryżu podczas gotowania – oraz aby pamiętać o wykorzystaniu zimnej wody jeszcze przed zagotowaniem ryżu.

 
- Basmati to ciekawy produkt, który – odpowiednio doprawiony – może zaskoczyć nasze kubki smakowe – mówi Sandra Kania, dietetyk – Szczególnie polecany jest osobom z niestrawnością, a dzięki swojej sypkości i braku klejenia się, stanowi szybką i łatwą w przygotowaniu bazę wartościowego posiłku. Ciekawym pomysłem na smaczny, sycący obiad może być chociażby połączenie ryżu basmati z pastą curry czy sosami orientalnymi, a także z mięsem drobiowym.