Czy wiesz, że w 100 gramach figi suszonej znajdziemy prawie 64 gramy węglowodanów, z czego aż 47,9 gramów to cukry? Na szczęście zawarty w owocach cukier (fruktoza) działa znacznie mniej szkodliwie niż glukoza - często dodawana do różnego typu produktów (między innymi do serów, majonezu, śmietany czy jogurtów). Wybierając żywność – nawet tę powszechnie uznawaną za zdrową – warto zwracać uwagę na ilość zawartej w niej glukozy, a więc na cukier prosty z grupy cukrów aldehydowych. To właśnie z glukozy większość organizmów żywych czerpie energię – jest swego rodzaju „paliwem” do codziennego działania – jednak jej zbyt wysoki poziom może wskazywać na cukrzycę (kiedy stężenie glukozy przekracza 126 mg/dl). Co ciekawe, badanie poziomu glukozy we krwi nie należy do najdroższych – warto wykonywać je regularnie, aby skrupulatnie monitorować stan swojego zdrowia. Jakie symptomy powinny zwrócić naszą uwagę na to, że rzeczywiście poziom glukozy w organizmie może być zawyżony? Przede wszystkim jest to wysokie pragnienie – ponieważ dzięki płynom jesteśmy w stanie rozcieńczyć cukier we krwi – kłopoty z koncentracją, bóle głowy, częste oddawanie moczu (zwłaszcza w nocy). Zbyt wysoka glukoza to także senność i zmęczenie – co więcej, mogą pojawić się też trudności z widzeniem (przy cukrzycy może być ono nieco niewyraźne). Jak naturalnie zadbać o prawidłowy poziom glukozy we krwi? Osobom narażonym na cukrzycę poleca się dodawanie błonnika pokarmowego do posiłków oraz spożywanie tych produktów, które zawierają spore jego ilości – na przykład otrębów. Warto zadbać też o aktywność fizyczną – która pomoże nam utrzymać prawidłową masę ciała – oraz o suplementowanie nasion kozieradki. Pamiętajmy jednak, że – w przypadku zachorowania na cukrzycę - najważniejsze jest wdrożenie zaleconego odpowiedniego leczenia oraz zmiana nawyków żywieniowych (między innymi odstawienie białego pieczywa i słodyczy).