Kamień winny to nic innego jak kwaśny winian potasu E336i – pochodzący, jak sama nazwa wskazuje, z produkcji wina. Choć nie każdy z nas zna ten produkt – jak najbardziej warto go poznać (nie tylko ze względu na jego szerokie zastosowanie!). Kamień winny dostaniemy głównie w sklepach ze zdrową żywnością – jak się jednak okazuje, możemy nie tylko go przyjmować, ale również wykorzystać do dbania o dom (na przykład do usuwania rdzy z narzędzi, kiedy wymieszamy do z nadtlenkiem wodoru!). Przy pomocy kamienia winnego z powodzeniem oczyścimy brudne powierzchnie – nie bez powodu to właśnie on tak chętnie porównywany jest do sody oczyszczonej. Jego najważniejsze zastosowanie to jednak pieczenie – w którym pełni funkcję zwiększania objętości białek jaj czy usztywniania piany. To również sposób na poprawę dań i deserów na bazie cukru – ze względu na swoje właściwości hamujące jego krystalizację. Nie wszyscy wiedzą, że kamień winny to także zamiennik proszku do pieczenia – dlatego też, jeśli akurat zabraknie nam tego produktu, jak najbardziej możemy wykorzystać kwaśny winian potasu. Co ciekawe, kamień winny stosowany jest też jako domowy lek na infekcje dróg moczowych (ze względu na zmianę poziomu pH moczu), wsparcie w rzuceniu palenia (szczególnie wtedy, kiedy stosujemy go z sokiem pomarańczowym) oraz zniwelowania trądziku (ponieważ działa antybakteryjnie). Dlaczego warto posiadać kamień winny w swojej domowej spiżarce? Również z powodu jego pozytywnego wpływu na zgagę oraz zapalenie stawów – wówczas warto połączyć go z solą epsom, aby uzyskać kojącą kąpiel solną.