Grzyby - nazywane przez niektórych „leśnym mięsem” - nawet w 90% mogą składać się z wody. Ich pozostałą część stanowi głównie wartościowe białko – dlatego tak wielu wegetarian decyduje się zastąpić tradycyjne mięso właśnie nimi. Jak się okazuje – grzyby to również cenne źródło błonnika oraz związków biologicznie aktywnych, na przykład polifenoli. I choć nie wszyscy musimy lubić je zbierać – w sklepach ze zdrową żywnością z powodzeniem dostaniemy je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Dlaczego warto wdrożyć grzyby w swoją codzienną dietę? Ze względu na ich wysoką zawartość witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu, a także uniwersalność w zastosowaniu – grzyby doskonale sprawdzą się w formie przekąski, jako składnik zupy czy sosu, z dodatkiem warzyw (jako wegetariański zamiennik mięsa) czy w towarzystwie ryżu lub makaronu.

Zdrowe boczniaki dla cukrzyków

Jednak ekologiczne grzyby docenią nie tylko miłośnicy diety wegańskiej – szczególną uwagę na jeden z ich gatunków – boczniaki – powinni zwrócić cukrzycy. Wszystko za sprawą działania prozdrowotnych grzybów, które skutecznie obniżają poziom cukru we krwi. Zastąpienie tradycyjnego mięsa zdrowym boczniakiem może nie tylko przynieść korzyści zdrowotne, ale również urozmaicić doznania smakowe! Co ciekawe, zawarte w boczniakach substancje – zmniejszają ciśnienie w gałkach ocznych oraz wspierają odporność organizmu. Sporo wegetarian znalazło interesujące zastosowanie boczniaka w kuchni – tworząc z nich zamiennik standardowych kotletów do burgera. Nie wszyscy wiedzą, że to właśnie boczniaki są organizmami cudzożywnymi – czerpiąc energię z drzew, z którymi wchodzą w tak zwane „relacje antagonistyczne”.

Dla kogo shiitake?

Zdrowe grzyby shiitake – nazywane również „twardnikiem japońskim” - to jeden z gatunków grzyba witalnego, stosowanego od lat w medycynie Dalekiego Wschodu. Dziś naturalne grzyby shiitake na polskich stołach nie dziwią już nikogo – miłośnicy zdrowego stylu życia docenili je ze względu na wysoką zawartość aminokwasów, prowitaminy D2 oraz witamin z grupy B. Nie bez powodu zaliczane do tak zwanych „superfood” shiitake określane bywają mianem „eliksiru życia” - to właśnie one zawierają skuteczny w walce z nowotworami, stymulujący układ odpornościowy lentinan. Co więcej, ekologiczny twardnik japoński sprawdzi się w leczeniu chorób układu nerwowego – na czele z bezsennością, kłopotami z pamięcią oraz przewlekłym stresem.

- Ekologiczne grzyby – niezależnie od tego czy zdecydujemy się na bardziej znane boczniaki czy nieco egzotyczne shiitake – stanowią ważny element zdrowej i przemyślanej diety – mówi Sandra Kania, dietetyk – Na szczęście grzyby cieszą się coraz to większym zainteresowaniem – nie tylko wśród wegetarian, którzy chętnie zastępują nimi mięso. Pamiętajmy, by tego typu produkty spożywcze zawsze kupować w sprawdzonych i zaufanych miejscach – na przykład w sklepach ze zdrową, certyfikowaną żywnością.