Oliwa z oliwek to bogactwo cennych kwasów tłuszczowych – aż w około 73% składa się ona z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterol (LDL), bez jednoczesnej redukcji „dobrego” (HDL). Oliwa z oliwek zajmuje dziś ważne miejsce w domach wielu z nas – a w sklepach z bio żywnością znajdziemy ją w różnych wersjach smakowych (między innymi z ekstraktem z trufli, z chili czy z czosnkiem). Nie wszyscy wiedzą, że stosowanie ekologicznej oliwy do dań to niejedyny sposób jej wykorzystania – część miłośników zdrowego stylu życia, chcąc zadbać o układ krwionośny, stosuje ten produkt na czczo. W zdrowej oliwie z oliwek znajdziemy nie tylko szereg witamin – takich jak witamina A, D, E czy K – ale także potas, magnez i fosfor. W oliwie obecne są też polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, działające przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Regularne spożywanie wysokiej jakości oliwy – niweluje wolne rodniki, co przyczynia się do spowalniania procesu starzenia organizmu. Decydując się na stosowanie oliwy z oliwek na czczo – najlepiej robić to z samego rana, zaraz po przebudzeniu. Łyżka oliwy na dobry początek dnia nie tylko naturalnie wzmocni organizm - poprzez dodanie nam wielu cennych składników odżywczych – ale także… zmniejszy apetyt! Nie bez powodu osoby przebywające na dietach redukcyjnych nie stronią od zdrowych tłuszczy – wręcz przeciwnie! Wybierając zdrową oliwę z oliwek dla siebie i swoich Bliskich – zwróć uwagę na oznaczenie „extra virgin”, świadczące o pozyskaniu produktu bez wykorzystania procesów chemicznych (wyłącznie poprzez działanie mechaniczne).