100 % naturalne, ekologiczne mleko owsiane to coraz częstszy wybór jako dodatek do ulubionej kawy – nie tylko wśród osób uczulonych na laktozę, ale również wszystkich tych, którzy chcą wprowadzić dobre zmiany w codzienną dietę. To właśnie odżywcze mleko owsiane zawiera cenny dla zdrowia rodzaj błonnika – beta – glukan – który wspiera odporność, niweluje dolegliwości układu pokarmowego, a nawet skutecznie obniża poziom cukru we krwi. Osoby zmagające się z cukrzycą z całą pewnością powinny rozważyć wprowadzenie zdrowego mleka owsianego jako zamiennika tradycyjnego, krowiego (którego spożywanie nadal budzi kontrowersje w niektórych kręgach) – również do kawy. Podobnie sytuacja ma się w przypadku osób doświadczających kłopotów z cerą – przede wszystkim nasilonych stanów zapalnych na podłożu trądzikowym. Zamiana mleka odzwierzęcego na ekologiczny napój owsiany może przyczynić się do uzyskania gładkiej i zdrowej cery – bez konieczności rezygnacji z jego smaku!
Jak przygotować kawę z mlekiem owsianym?
Aby przygotować aromatyczną kawę z mlekiem owsianym – warto zapobiec jego zwarzeniu się, dlatego – wybierając kawę – sięgnijmy po tę mieloną (a nie rozpuszczalną). Już sam wybór kawy znacząco przyczynia się do osiągnięcia satysfakcjonującego efektu – pysznego, kremowego napoju o delikatnym owsianym posmaku. Jeśli jednak nie potrafisz zrezygnować z kawy rozpuszczalnej – przygotuj mleko owsiane w osobnym kubku, zalewając je gorącą wodą. W filiżance rozpuść kawę w minimalnej ilości wody, a następnie przygotowany napój wlej do wcześniej odstawionego mleka.
- W dobie coraz to większej popularności zdrowej, ekologicznej żywności, w dobrych sklepach z naturalnymi produktami możemy znaleźć odżywcze mleko owsiane w wersji do kawy – mówi Sandra Kania, dietetyk – Poranna kawa może być nie tylko smaczna, ale również zdrowa – napój owsiany a'la „barista” pozwoli nie rezygnować nam z przyjemnej, kremowej pianki!
Jakie mleko roślinne wybrać?
Warto, aby osoby - chcące wprowadzić w zdrową, codzienną dietę naturalne mleko roślinne – kupowały je wyłącznie w sprawdzonych, zaufanych miejscach. Wyżej wspomniane mleko owsiane to niejedyna propozycja dla osób uczulonych na laktozę, wegan, wegetarian czy tych z nas, którzy z jakichś powodów wolą unikać mleka odzwierzęcego – w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy też napój ryżowy, migdałowy, sojowy, jaglany czy orkiszowy – a nawet wersje dwusmakowe, takie jak mleko owsiano-waniliowe czy migdałowo-owsiane.
- Osobiście mogę polecić mleko jaglane, świetnie sprawdzające się przy różnego rodzaju przeziębieniach na tle wirusowym – mówi Sandra Kania, dietetyk – Szklanka mleka jaglanego oraz wdrożenie innych produktów na bazie zdrowej kaszy jaglanej w czasie osłabienia organizmu z całą pewnością pomoże nam odzyskać siły!