Czy wiesz, że w sklepach z ekologiczną żywnością znajdziesz nie tylko owoce, warzywa, przyprawy czy zdrowe tłuszcze, ale również zamienniki standardowych słodyczy – na przykład czekoladę gorzką 100% z nibsami kakaowymi? Nibsy, nazywane również „śrutą kakaową” to nic innego jak drobne kawałki naturalnych ziaren kakaowca – które nie tylko zapewniają przyjemność chrupania, ale również wykazują szereg właściwości prozdrowotnych? Jedzenie gorzkiej czekolady zaleca się zarówno na dietach redukcyjnych – kiedy małymi kroczkami próbujemy odstawić popularne batony, mleczne czekolady i słodkie desery – ale również wtedy, gdy zależy nam na zmniejszeniu ryzyka występowania chorób serca, zniwelowaniu stanów zapalnych w organizmie i poprawą stanu mikroflory jelitowej! Nie wszyscy wiedzą, że w 100% gorzka czekolada z wartościowymi nibsami to również sprawdzony sposób na regulację gospodarki węglowodanowej, pozbycie się stresu oraz wsparcie funkcji poznawczych. Kostka intensywnej w smaku, gorzkiej czekolady z nibsami – dodającej słodyczom interesującej tekstury – pomoże nam też w poprawie nastroju (pamiętajmy jednak, aby po czekoladę tego typu nie sięgać po godzinie 18:00, ze względu na zawartą w produkcie tyraminę, która umożliwia wydzielanie adrenaliny). Choć na początku zastąpienie standardowej, mlecznej czekolady tą w wersji gorzkiej może wydawać się nieco trudne – warto jest przekonać się do intensywnej w smaku, wytrawnej przekąski. Wybierając czekoladę gorzką dla siebie i swoich bliskich – zwróćmy uwagę na zawartość kakao (minimum 70%).

 
- Kruszone ziarno kakaowca - czyli nibsy - to bogactwo cennych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, magnez, potas czy cynk – mówi Sandra Kania, dietetyk – Co ciekawe, pozytywnie wpływają one także na układ odpornościowy oraz trawienny – ze względu na zawarty w nich błonnik.