Czy wiesz, że nawet 4,5 miliona Polaków zrezygnowało całkowicie z jedzenia mięsa? Choć wydaje się, że to spora liczba – coraz więcej z nas realnie zastanawia się zarówno nad całkowitym porzuceniem, jak i ograniczeniem jego spożywania. Dieta wegetariańska staje się coraz to bardziej popularna – nie tylko ze względu na troskę o dobro zwierząt, ale także dzięki… zdrowym i smacznym, roślinnym alternatywom dla szynki, kabanosów, kotletów czy boczku! Czym jest wege mięso, jakie korzyści może nam zapewnić i jak przygotować sycącą wegetariańską carbonarę? Przychodzimy z pomocą!
Wege mięso – dla kogo?
Tak zwane „wege mięso” to nic innego jak produkt roślinny, przypominający smakiem i konsystencją standardowe mięso (na przykład kotlet do burgera). Roślinne zamienniki mięsa znajdziemy dziś w sklepie z bio żywnością – co ciekawe, sięgają po nie nie tylko osoby przebywające na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, ale także ci z nas, którzy chcą zniwelować poziom cholesterolu we krwi, a przy tym nie rezygnować z cennego białka w diecie. Oczywiście – proteiny zawarte w bezmięsnych kiełbaskach czy boczku nie są pochodzenia zwierzęcego, a roślinnego (a dzięki unikatowej mieszance przypraw – produkt w smaku przypomina standardowe mięso!). Co ciekawe, roślinne alternatywy mięsa do złudzenia przypominają je konsystencją – dlatego „wege mięso” jest tak chętnie wybierane do dań, w których typowa dla mięsa tekstura odgrywa szczególnie ważną rolę.
Co zrobić z wege mięsa?
Ze zdrowego, ekologicznego „wege mięsa” – możemy zrobić wszystko to, co ze standardowego. Carbonara z chrupiącym boczkiem, burgery, pizza z salami, kanapka z szynką czy zapiekanka wegetariańska to tylko kilka z wielu propozycji, w jakich wykorzystamy opartą na białku roślinnym alternatywę dla mięsa. W składzie bezmięsnych produktów o smaku i konsystencji mięsa znajdziemy między innymi soję, olej rzepakowy, płatki drożdżowe, różne rodzaje usprawniającego przemianę materii błonnika (na przykład błonnik bambusowy) oraz naturalne aromaty i przyprawy, które nadają wege zamiennikom mięsa przypominającego je smaku. Dzięki wysokiej zawartości białka – wegańskie kiełbaski grillowe, wysokiej jakości wege boczek, bezmięsne kabanosy czy kotlety dedykowane burgerom, doskonale sprawdzą się w diecie osób aktywnie trenujących, uprawiających różnego rodzaju sporty.
Wegetariańska carbonara – jak zrobić?
Pyszna i zdrowa „wege carbonara” spodoba się miłośnikom włoskich, aromatycznych smaków, którzy chcą ograniczyć spożywanie mięsa – lub całkowicie wyeliminować je z codziennego „menu”.
Aby przygotować wegetariański makaron a’la carbonara potrzebujesz:
- wysokiej jakości makaronu spaghetti (500 gramów)
- bezmięsnego boczku (300 gramów)
- 8 żółtek (najlepiej z dużych jaj)
- parmezanu (100 gramów)
- świeżo zmielonego pieprzu (według uznania)
Ugotuj makaron w stylu al dente, a następnie połącz żółtka jaj z przypieczonym na patelni boczkiem. Powstały sos dodaj do makaronu, zetrzyj parmezan oraz dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Dla lepszego efektu – polecamy użycie świeżego (nie suchego) makaronu. Smacznego!
A Ty, próbowałeś już roślinnych alternatyw dla mięsa?